Karaman: Tartan Konağı

Tartan Konağı; Karaman’ın Merkez İlçesi, Tapucak Mahallesi, Tartan Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Tartan Konağı 1810 tarihinde Tartanzade’lerden Hacı Ahmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Anadolu Türk ev mimarisinin güzel örneklerinden biri olan yapı, orta sofa planlı ve iki katlıdır.

Evde ahşap süslemeden daha ziyade kalem işi süslemeler dikkati çekmektedir. Birinci kat sofasının sekizgen tavanında Sultanahmet Cami, Dolmabahçe Sarayı, Kız Kulesi, II. Mahmut Türbesi, Çarklı vapur, yelkenli gemi gibi, batılılaşma dönemine ait özellikler taşıyan resimler bulunmaktadır.

Tartan Evi’nin alt katı daha çok günlük kullanılan mekandır. Mutfak, kiler, buzhane gibi bölümler alt katta yer alıyor. Üst katta ise oturma bölümleri ve yatak odaları yer alıyor.

Tartan Evi’nin alt giriş kapısı, Binbir Kilise’den getirilen taşlarla yapılmıştır. Konak, sadece Tartan ailesine ev sahipliği yapmakla kalmamış, yıllar boyunca şehirlerarası yolculuk yapanları da ağırlamıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir