Karaman: Hacıbeyler Camii

Hacıbeyler Camii; Karaman’ın Merkez İlçesi, Külhan Mahallesi, I. İstasyon Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Karaman’ın tarihi ve kültürel envanterine bakıldığında kent genelinde hem mimari hem de tarih açısından önemli yapılar olduğu görülmektedir.

Roma ve Bizans döneminde Hıristiyanlığın önemli bir merkezi olan kentte daha sonra Türklerin yerleşmesiyle İslam ön plana çıkmış, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerinde pek çok cami inşa edilmiştir. Bu camilerden biride Hacıbeyler Camii’dir.

Bir süre İl Halk Kütüphanesi olarak kullanılan cami, 1989 yılından bu yana tekrar cami olarak açılmıştır. Mader-i Mevlana Camisinin kuzey-doğusundadır. Seyfeddin Hacıbeyler tarafından 1356 yılında yaptırılan cami, kufe tipinde, enine üç sahınlı, yığma sütunlar üzerine oturan düze çatısı sonradan kiremitle kaplanmıştır.

Cami, tümüyle kesme taş malzemeyle inşa edilirken, giriş cephesi yol açmak amacıyla 1903 yılında geri çekilmiştir. Taç kapı, profili silmeler, rumi ve palmet motifleriyle süslenmiştir. Tek şerefeli minaresi 2000 yılında eklenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir