Karaman: Ermenek, Ulu Camii

Ulu Camii; Karaman’ın Ermenek İlçesi, Gülpazar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Camii, 1302 yılında Karamanoğlu Mahmut Bey tarafından yaptırılmıştır. Şehre hâkim bir noktada eğimli bir arazide bulunan cami kuzeyde yamaca yaslandığı için bu yöne cephesi yoktur.

Güney cephenin batı bölümünde iki sivri kemer açıklığı ile giriş revakı bulunmaktadır. Caminin ana girişine, batısındaki küçük avlusunu açılan muhdes revakından geçilerek ulaşılır.

Çınar ağacından yapılmış olan kapının üzerindeki hat sanatı dikkat çekicidir. İç mekanı, mihrap duvarına paralel üç sahını üzerinde bir mahfil katı bulunmaktadır. Mahfil korkulukları geometrik geçmelerle bezenmiş, minber korkuluğuna ise spiraller ve çiçek motifleri işlenmiştir.

Cephelerinin değişmediği, yani dış duvarlarının muhafaza edildiği ve yalnızca ihtimal ki yanan veya zamanla kullanılmayacak kadar eskiyen iç kısmı iki sıra kârgir kemer ilâve edilip, kuzey nef’e bugünkü galeri kısmı yapıldığı ve tavanın da yenilenmiş olduğu söylenebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir