Karaman: Başdağ Kalesi

Başdağ Kalesi; Karadağ Dağı’nın Kılbasan Kasabası yönündeki yükseltisi olan Başdağ’da yer alır. Özel araçlarla gidilebilir.

Karaman’ın tarihi ve kültürel envanterine bakıldığında kent genelinde hem mimari hem de tarih açısından önemli yapılar olduğu görülmektedir.

Tarih boyunca Hititler, Bizans, Karamanoğulları, Osmanlı gibi güçlü devletlerin önemli bir kenti olan Karaman, stratejik açıdan öneme sahip olduğundan dolayı bu ile önemli kaleler inşa edilmiştir.

Bu kalelerden biride Başdağ Kalesi’dir. Karaman İl Sınırları içerisinde yer alan “Ermenek Kalesi, Karaman Kalesi, Mennan Kalesi” diğer önemli tarihi yapılardandır.

Başdağ Kalesi, iri kesme taşlarla inşa edilmiş olan kalenin kuzeyde iki, doğuda bir burcu bulunmaktadır. Burçlar çokgen ve yuvarlak plandadır. Kalenin kuzey ve doğu duvarlarına bitişik koğuşlar, iç avlusunda da büyük bir sarnıç vardır.

Güney tepesi üzerinde daha kaba yontulmuş taşlarla inşa edilmiş, düzensiz planlı, tahkim edilmiş bir yapı, iki zirvenin arasındaki çukurun içinde de büyük bir havuz bulunmaktadır.

Havuz kesme taşlarla çevrilmiştir.Kompleks Hellenistik döneme tarihlenmekte olup, orta anadoludaki en erken antik arkeolojik varlıklardandır.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir