Karaman: Atlas Hanı

Atlas Hanı; Karaman’ın Ayrancı İlçesi, Hüyükburun Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Höyükburun Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Karaman’ın tarihi ve kültürel envanterine bakıldığında kent genelinde hem mimari hem de tarih açısından önemli yapılar olduğu görülmektedir.

Roma ve Bizans döneminde Hıristiyanlığın önemli bir merkezi olan kentte daha sonra Türklerin yerleşmesiyle İslam ön plana çıkmış, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerinde pek çok yapı inşa edilmiştir. Bu yapılardan biride Atlas Hanı’dır.

Karaman-Ayrancı karayolu ile demiryolu arasında, karayoluna yaklaşık 2500 m. uzaklıkta, düz ovada tarihi İpek Yolu üzerindedir. Yapı, halk arasında Atlas Han olarak adlandırılmaktadır. Hanın yapımı ile ilgili herhangi bir kitabe rastlanmamıştır.

Selçuklu dönemine ait bir handır. Kesme taşlardan ve devşirme malzemelerden kireç harcı ile inşa edilmiştir. Efsaneye göre bir yaşlı kadının yaptırdığı söylenir. Kaçak kazıların yapılmasıyla tahrip olan han şimdilerde ağıl olarak kullanılıyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir