Karaman: Ak Köprü

Ak Köprü; Karaman’ın Merkez İlçesi, İbrala (Yeşildere) Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Karaman – İbrala (Yeşildere) yolu üzerindedir.

Karaman’ın tarihi ve kültürel envanterine bakıldığında kent genelinde hem mimari hem de tarih açısından önemli yapılar olduğu görülmektedir.

Roma ve Bizans döneminde Hıristiyanlığın önemli bir merkezi olan kentte daha sonra Türklerin yerleşmesiyle Türk-İslam yapıları ön plana çıkmış, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerinde pek çok yapı inşa edilmiştir.

Bu yapılar arasında köprülerde önemli bir yer tutmaktadır. İç Anadolu bölgesini Akdeniz’e bağlaması nedeniyle önemli bir güzergahta yer alan Karaman’da bu açıdan tarihi birçok köprü bulunmaktadır.

20 metre uzunluğunda 3,5 metre genişliğindeki Ak Köprü, düzgün taşlarla iki gözlü, geniş açıklıklı ve sivri kemerli olarak Karamanoğulları döneminde inşa edilmiştir. Köprü, günümüzde kullanılmaktadır.

Karaman İl Sınırları içerisinde yer alan “Ayrancı Köprüsü, Bıçakçı Köprüsü, Deliçay Köprüsü, Divle Köprüsü, Görmeli Köprüsü, Ziya Efendi Köprüsü,” diğer önemli tarihi köprülerdir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir