Kamu İşçilerine Ek Ödeme Tarihi Belli Oldu

Devlet ve devlete bağlı müesseselerde çalışan işçilere, 2022 yılında verilecek ek ödemenin sürelerinin belirlenmesi hakkındaki karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Buna göre kamuda işçi statüsünde çalışanlara 2022 yılında yapılacak ek ödemenin ilk yarısı 28 Ocak’ta, diğer yarısı 29 Nisan’da ödenecek. Karara göre, maden işletmelerinin yer altı işlerinde çalışanlara ise ek ödemenin tamamının 23 Aralık’ta ödenmesi kararlaştırıldı.

Ek ödeme nedir?

Genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan şirket ve kurumlar ve belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele ücret sistemlerine bakılmaksızın her yıl için bir aylık tutarında devletçe verilen ikramiye ödeneği.

2018 yılında taşeron şirketlerden kamuya geçiş sonrası kamudaki işçi sayısı yaklaşık 700 bini bulmuştu. Belediye şirketlerine geçen ve sayıları yaklaşık 400 bin olduğu ifade edilen işçiler ise bağlı bulundukları belediyelerin toplu iş sözleşmesi oranları ile zam alıyorlar.

Kamudaki yaklaşık 700 bin işçi, 2021’in ikinci 6 ayında yüzde 5 zam almıştı. Bu işçilerin yüzde 20,47 oranında enflasyon farkı oluştu. Bu yılın ilk altı ayındaki yüzde 5 sözleşme zammı ile birlikte, kamu işçilerinin ücretlerindeki toplam artış yüzde 25,47 oldu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir