Kahramanmaraş: Elbistan, Ulu Camii

Ulu Camii; Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi, Güneşli Mahallesi, Marifler Sokağı üzerinde yer almaktadır. Camiye, şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Osmanlılar 16. yüzyılda yaptırmışlardır. Dört paye üzerine oturan orta kubbe ile yanlarda dört yarım kubbe, köşelerde ise küçük kubbelerle desteklenmiştir. Caminin kuzeybatısında yer alan minare ise sekizgen tabanlı ve silindirik gövdeli olarak yapılmıştır. Camide “Hünkâr Mahfili” bulunmaktadır. Bu mahfil, Anadolu’daki en eski ve orijinal mahfil olması bakımından önemlidir.

Ulu Camiin yapımı hakkında değişik görüşler mevcuttur. Bu görüşlere göre; Ulu Camii ilk olarak Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in emriyle Elbistan Emiri Hüsameddin Çavlı tarafından 1240 yılında yapılmıştır. Osmanlılar zamanında Şah İsmail’in Elbistan’ı tahrip ederken, camiyi de 1507’de tahrip etmiştir.

Dulkadiroğlu Şehsuvar Bey tarafından eski planına sadık kalınarak yeniden yapıldığını ve eski kitabeyi tekrar yerine koyduğunu ileri sürenler de vardır. Değişik dönemlerde tamir gören cami minaresiyle birlikte günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir