Kahramanmaraş: Dondurma Müzesi

Dondurma Müzesi; Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi, Kurtuluş Mahallesi, 15. Sokak üzerinde yer almaktadır.

Müzeye, şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. Kahramanmaraş tarihi kent merkezinde 1990’ların başından itibaren kaderine terk edilen tarihi yapı, 2018 yılında dondurma müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Dulkadiroğulları Beyliği döneminde inşa edilen, Osmanlı döneminde yapılan eklemelerle genişletilen, Ulu Camii’nin hemen güneyinde bulunan üç katlı tarihi yapının, geçmiş dönemlerinde zemin katının sabun imalathanesi, üst katlarının ise ilk dönemlerde konut sonraki dönemlerde han olarak kullanıldığı ifade edilmektedir. Yapı konut olarak kullanıldığı dönemlerde ev sahiplerinden hareketle Müftü Hanı, Katip Han ve Cumhuriyet Han isimleriyle de anılmaktadır.

Sadece şehrin değil aynı zamanda ülkemizin dünyada en çok bilinen gastronomi değerlerinden olan Maraş Dondurması tüm sırlarını bu müzede ziyaretçilere sunuyor.

Dondurma Müzesi, dondurma yapımında kullanılan malzeme ve aletler salonu, dondurma yapım salonu, değişik dönemlere ilişkin dondurma satış usullerinin gösterildiği sergileri, Maraş Dondurması’nın geçmişine dair bilgi panoları, giriş katındaki otantik kafeteryası, tahnit sanatı ile doldurulmuş keçileri ve çocuklar için tasarlanmış dondurma temalı dokunmatik oyunları ile lezzet tutkunlarını bu beyaz düşün içine çekecek.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir