Dünyadaki Sismik Hareketlilik ‘Aşırı’ Seviyesine Yükseltildi

Suriye’nin yanı sıra Irak, Mısır, Lübnan, İsrail ve Kıbrıs’ta da hissedilen Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem ile Elbistan ilçesinde yaşanan 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından dünyadaki mevcut sismik hareketlilik “aşırı” düzeyine yükseldi.

Dünyada meydana gelen deprem ve volkan patlaması olaylarını kayıt altına alan Volcano Discovery sitesi, bugün (6 Şubat) itibariyle güncellenmiş “Küresel Sismik Faaliyet Seviyesi” (GSAL) grafiğini paylaştı.

Son 90 gün içindeki sismik hareketliliği karşılaştırmalı olarak gösteren grafik, 9 Ocak tarihinden sonra dünyadaki sismik hareketliliğin bugün yeniden “aşırı” (extreme) seviyesine yükseldiğini ortaya koydu.

Belirli bir süre içinde dünyada yaşanan tüm depremlerin büyüklüklerinin ortalamasına göre oluşturulan grafiğe göre, 6 Şubat tarihinde Küresel Sismik Faaliyet Seviyesi, 7,8 ile 8,0 aralığına yükseldi.

Grafikte 7,6’nın üzeri “aşırı” hareketlilik olarak sınıflandırılıyor.

Grafikteki uyarı en son “aşırı” seviyesine yükseldiğinde 9 Ocak 2023’te Endonezya’da 7,6’lık bir deprem meydana gelmişti.

GSAL hakkında

Küresel Sismik Faaliyet Seviyesi (GSAL), Volcano Discovery için jeolog ve volkan bilimci Tom Pfeiffer tarafından geliştirildi.

Dünyadaki sismik hareketliliği çevrimiçi bir şekilde görselleştiren sistem, belli bir zaman aralığında dünyada yaşanan tüm depremlerin büyüklüklerinin ortalaması alınarak oluşturuluyor. Grafikteki rakamlar, 0’dan 10’a (düşükten aşırıya) sismik faaliyet düzeylerini ortaya koyuyor.

Örneğin, bir gün için verilen “Küresel Sismik Faaliyet Seviyesi” 6,3 ise bu dünyada meydana gelen tüm depremler tek bir deprem olarak yaşansa bu depremin büyüklüğünün 6,3 olacağı anlamına geliyor.

Maraş depremleri: 12 saat içinde 2 deprem

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde bugün saat 4.17’de 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) ilk belirlemelerine göre depremin büyüklüğü 7,4 olarak açıklanırken, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) depremin büyüklüğünü 7,8 olarak duyurdu.

AFAD’ın açıklamasına göre, bugün saat 15.14 itibariyle Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının bin 14’e yükseldi.

Öte yandan, bugün saat 13.24’te yine Maraş’ta, Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi. Her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler” dedi.

(Kaynak: Bianet)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir