Kahramanmaraş: Bektutiye (Çınarlı) Camii

Bektutiye (Çınarlı) Camii; Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi, Fevzi Paşa Mahallesi, Abarabaşı Caddesi üzerinde yer almaktadır. 

Camiye, şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Cami, bahçesinde minareyle birlikte yükselen 1870’li yıllarda dikilen devasa çınardan dolayı Çınarlı Camii olarak da bilinir.

Cümle kapısı, minare ve abdesthane bölümünde üç ayrı tamir kitabesi bulunan caminin inşa kitabesi günümüze ulaşmamıştır. Vakıf ve diğer arşiv kayıtlarından caminin Alaüddevle Bozkurt Bey tarafından 1500’lerin başında yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Son onarımı 2017 yılında tamamlanan caminin özgünlüğünü büyük oranda koruduğu düşünülmektedir.

Dikdörtgen planlı camii yontu taştan inşa edilmiştir. İç bölümü mihraba dik üç sivri kemer ile dört sahına ayrılmıştır. Ahşap tavanlı caminin üst örtüsü sac çatı ile kaplıdır. Şehrin nispeten küçük sayılabilecek bu boyuttaki camilerine nazaran daha geniş şekilde inşa edilen heybetli minare, tek şerefelidir.

Avlu içerisinde son cemaat yeri girişinin önünde, Maraş camilerinin en özgün yanlarından birini oluşturan havuz bulunmaktadır. Camide abdest almak için ayrıca bir şadırvan bulunmasına rağmen, sekiz köşeli alçak duvarlı havuzda tabureye oturup abdest alanları görebilirsiniz.

Camiden ayrılmadan önce mutlaka uğramanız gereken bir mekan daha var. Caminin güney tarafında bulunan bahçede Maraş Kurtuluşu’nun unutulmaz ismi, ilk kurşunu atan Sütçü İmam’ın türbesi bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir