Kadınları Daha Fazla Etkileyen Başlıca Kalp Sorunları Nelerdir?

Kardiyovasküler hastalıklar olarak da adlandırılan “kalp hastalıkları”, kalbi etkileyen çeşitli problem türlerini ifade eder. En yaygın kalp hastalığı türü ise koroner arter hastalığıdır (KAH).

Haber Merkezi / Kardiyovasküler hastalıklar, vücudun farklı bölgelerine kan taşıyan kan damarlarının hastalıklarını içerir. Bunlar koroner arter hastalığı, vasküler (periferik arter) hastalığı ve inmeyi içerir.

Kadınları etkileyen yaygın kalp problemleri nelerdir?

Ateroskleroz: Ateroskleroz, arterlerin daralmasına ve sertleşmesine neden olan plak birikmesi olarak açıklanabilir. Plak aşındığında veya kırıldığında, bir kan pıhtısı oluşabilir ve bu kan pıhtısı kalbe giden kan akışını engellerse kalp krizine neden olabilir.

Kalp yetmezliği: Kalp vücuda gerektiği gibi kan pompalayamadığında kalp krizi meydana gelir. Kalp yetmezliği ciddi bir tıbbi sorundur. Kalp yetmezliğinin temel belirtileri ise, nefes darlığı, ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda şişlik, aşırı yorgunluktur.

Düzensiz kalp atışı (aritmiler): Aritmiler kalp atışınızın hızı veya ritmi ile ilgili problemlerdir. Kalp çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz bir ritimle atabilir. Kalp atışlarındaki değişiklikler çoğu insan için zararsızdır.

Yaşlandıkça, kısmen östrojen düzeylerinin değişmesinin bir sonucu olarak aritmi yaşama olasılığı artar. Arada bir birkaç çarpıntı hissedilmesi veya kalbin hızlı atması normaldir. Baş dönmesi veya nefes darlığı gibi diğer kalp krizi semptomlarıyla birlikte çarpıntı varsa doktora görünmek faydalı olabilir.

Atriyal fibrilasyon (afib): Atriyal fibrilasyon düzensiz ve hızlı kalp atımları ile karakterize bir aritmi (ritim bozukluğu) durumudur ve kalp içerisinde pıhtı oluşumu ile sonuçlanabilir. Pıhtı oluşumu, kişiye kalp yetmezliği ve inme gibi durumlar başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açabilir.

Kalp kapağı hastalığı: Kalp kapağı hastalığı, kalbin farklı bölümlerine giren ve çıkan kan akışını kontrol eden kapakçıkları etkiler. Bir doğum kusuru, ileri yaş veya bir enfeksiyon, kalp kapakçıklarının tam olarak açılmamasına veya tamamen kapanmamasına neden olabilir.

Bu, kalbin kan pompalamak için daha fazla çalışmasına neden olur. Kalp kapağı hastalığı felç, kalp yetmezliği, kan pıhtılaşması veya ani kalp durmasına neden olabilir.

Kadınları erkeklerden daha fazla etkileyen kalp problemleri nelerdir?

Göğüs ağrısı (anjina): Angina erkekleri de etkiler, ancak kadınların iki spesifik anjina tipine yakalanma olasılığı erkeklerden daha fazladır: stabil ve değişken anjina.

Kardiyak sendrom X: Kardiyak sendrom X, sağlıklı, tıkanmamış arterleri olan kişilerde göğüs ağrısı (anjina) ve koroner arter spazmları olduğunda ortaya çıkan bir sorundur. Kardiyak sendrom X’in nedeni bilinmemektedir.

Kırık kalp sendromu: Kırık kalp sendromunun kesin nedenini bilinmemektedir. Semptomlar genellikle yoğun keder, öfke veya şaşkınlık gibi aşırı stres tarafından tetiklenir. Kadınların kırık kalp sendromu yaşama olasılığı erkeklerden daha fazladır.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir