İsveç, Resmen NATO Askeri İttifakının 32. Üyesi Oldu

Yaklaşık iki yıl önce başlayan Rusya – Ukrayna savaşına kadar tarafsızlığını koruyan İsveç, resmen NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) askeri ittifakının 32. üyesi oldu.

Haber Merkezi / NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, önümüzdeki haftanın başında Brüksel’de yapılması planlanan kutlamalara işaret ederek, “Pazartesi günü NATO Karargâhında bayraklarını çekmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, nihai NATO’ta katılım belgelerini ABD hükümetine teslim etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony John Blinken, İsveç’in katılım belgelerini Kristersson’dan alırken “Sabredenlerin başına iyi şeyler gelir. Bu İsveç için, ittifakımız için ve transatlantik ilişkiler için tarihi bir an” diye konuştu.

İsveç Başbakanı Kristersson da “Bugün gerçekten tarihi bir gün. İsveç artık NATO’nun bir üyesi” dedi.

İsveç NATO’nun 32. üyesi olurken, Brüksel ‘deki NATO karargahında İsveç bayrağının göndere çekilmesi töreni 11 Mart’ta gerçekleştirilecek.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Pazartesi günü NATO Karargâhında bayraklarını çekmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

Rusya ile 1340 kilometrelik bir sınırı paylaşan İsveç ve Finlandiya’nın katılımları NATO için son yılların en önemli genişlemesi oldu.

İskandinav ülkesi NATO kuvvetlerine son teknoloji denizaltılar ve yerli üretim Gripen savaş uçaklarından oluşan büyük bir filo ekleyecek; Atlantik ile Baltık arasında önemli bir bağlantı oluşturacak.

İsveç, 200 yılı aşkın yürüttüğü askerî tarafsızlık ilkesinden Rusya’nın 2022’de Ukrayna’ya saldırması sonrasında vazgeçerek 2022 Mayıs ayında Finlandiya ile birlikte NATO’ya üyelik için başvurmuştu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir