IŞİD, Örgütün Lideri Hüseyin El Kureyşi’nin Öldürüldüğünü Doğruladı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), örgütün lideri Ebu Hüseyin el Hüseyni el Kureyşi’nin öldürüldüğünü doğruladı. Ebu Hüseyin el Hüseyni el Kureyşi, Kasım 2022’de selefinin Suriye’de ölümünün ardından örgütün liderliğini devralmıştı.

Haber Merkezi / IŞİD, Kureyşi’nin İdlib’de Hayat Tahrir El-Şam örgütüyle doğrudan çatışmalarda öldüğü açıkladı. Açıklamada, El Kureyşi’nin tam olarak ne zaman öldürüldüğü hakkında ise ayrıntı verilmedi.

Açıklamada, İdlib vilayetinde silahlı muhaliflerin elindeki bölgeleri kontrol eden Hayat Tahrir El-Şam örgütünün IŞİD liderini öldürdükten sonra cesedini Türkiye’ye teslim ettiğini savunuldu.

Hayat Tahrir El-Şam (HTŞ), IŞİD liderini hedef alan herhangi bir operasyonu üstlenmedi. IŞİD, HTŞ’yi Ankara’nın çıkarları doğrultusunda çalışmakla suçluyor.

Ebu Hüseyin el Hüseyni el Kureyşi örgütün kuruluşundan bu yana beşinci liderleriydi. Geçen yıl kasım ayında IŞİD, önceki lideri Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi’nin öldürüldüğünü açıklamıştı. Selefi Ebu İbrahim el-Kureyşi, geçen yıl şubat ayında ABD’nin İdlib’de düzenlediği bir baskında öldürülmüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) IŞİD lideri Ebu Hüseyin el Kureyşi’yi Suriye’nin kuzeyinde düzenlediği operasyonla öldürdüğünü Nisan ayının sonunda açıklamıştı.

Erdoğan, “MİT DAEŞ’in sözde lideri Ebu Hüseyin el Kureyşi kod adlı şahsı uzun süredir takip ediyordu. Bu şahıs, Milli İstihbarat Teşkilatımız’ın dün Suriye’de gerçekleştirdiği bir operasyonla etkisiz hale getirildi.

Yani bu tür DAEŞ’in başındaki kişileri, şurada buradaki terör örgütlerinin başlarını Amerika, vesaire etkisiz hale getirdiği zaman dünyayı ayağa kaldırırlar. İşte buyurun, şu anda biz DEAŞ’la ilgili bir değil, iki değil, üç değil, kaç tanesini etkisiz hale getirdik. PKK ile ilgili kaç tanesini etkisiz hale getirdik” diye konuşmuştu.

IŞİD bir zamanlar Irak ve Suriye’nin üçte birini kontrol ediyordu. Grup, dönemin IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin örgütün kontrol ettiği topraklarda halifelik ilan ettiği 2014’te gücünün zirvesindeydi.

Bağdadi Suriye’de 2019’da düzenlenen bir askeri operasyonla öldürüldü. IŞİD militanları Suriye ve Irak’ta direniş hareketini sürdürmeye devam ediyor.

Örgütün kalan binlerce militanı son yıllarda Suriye ve Irak’ın uzak bölgelerinde, yeraltında varlığını sürdürüyor. Ancak bunlar hala “vur- kaç” saldırıları düzenleme kapasitesine sahip.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir