İran’da Bombalı Saldırı: 100’den Fazla Can Kaybı

İran’da eski Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani”nin mezarı yakınlarında düzenlenen çifte bombalı saldırıda 100’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği, 200’e yakın kişinin de yaralandığı açıklandı.

Haber Merkezi / Bombalı saldırıya ilişkin görüntüler ilk saldırı ile ikinci saldırı arasında yaklaşık 15 dakika sonra olduğunu gösteriyor.

İkinci patlamanın gecikmesinin militanlar tarafından genellikle olay yerine gelen acil durum personelini hedef almak ve daha fazla can kaybına yol açmak için kullanıldığı belirtiliyor.

2020 yılında ABD’nin insansız hava araçlı saldırısında öldürülen Kasım Süleymani’nin mezarı İran’ın başkenti Tahran’ın yaklaşık 820 kilometre güneydoğusundaki Kerman vilayetinde yer alıyor.

Süleymani’nin 2020 yılındaki cenaze töreninde izdiham çıkmış ve binlerce kişinin katıldığı törende en az 56 kişi ölmüş, 200’den fazla kişi de yaralanmıştı.

İran Devlet Televizyonu, patlamaların ardından ülkede Perşembe günü ulusal yas ilan edildiğini bildirdi.

İran’ın bölgesel askeri faaliyetlerinin mimarı olan Kasım Süleymani, İran’daki dini rejimin ulusal simgelerinden biri olarak kabul ediliyordu.

Süleymani ayrıca Suriye’de 2011’deki Arap Baharı protestolarından sonra patlak veren iç savaşta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın hükümetini güvence altına almaya yardım eden isimlerden biriydi.

Kasım Süleymani, 2003 yılında ABD’nin Irak’ı işgaline kadar İran içinde tanınan bir isim değildi.

Ancak Süleymani’nin popülaritesi, Amerikalı yetkililerin, Amerikan askerlerinin öldürülmesi ve yaralanmasına yol açan militanların silahlanmasına yardımcı olduğu gerekçesiyle öldürülmesi çağrısı yapması üzerine yükselmişti.

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Kirman’da düzenlenen bombalı saldırılara ilişkin, İran güvenlik güçlerinin, bu suçu işleyenlere en kısa zamanda ezici ve kararlı bir cevap vereceğini belirtti.

Saldırıyı, daha önce yapılan komploların devamı olarak değerlendiren Vahidi, Kirman’da şu an durumun güvenlik güçlerinin kontrolü altında olduğunu belirtti.

Vahidi, güvenlik güçlerinin patlamanın sorumlularına en kısa sürede “ezici ve kararlı bir cevap” vereceğini ifade etti.

Olaya ilişkin araştırmaların devam ettiğini söyleyen Vahidi, sosyal medyada paylaşılan bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini, gerekli bilgilerin kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

İranlı Bakan ayrıca, bölgedeki iletişim ağında herhangi bir sorun bulunmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan başsağlığı mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İran halkına başsağlığı dileklerini iletti.

Erdoğan mesajında, “İran’ın Kirman eyaletinde gerçekleştirilen menfur terör saldırılarından derin üzüntü duyduk. Saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Dost ve kardeş İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

ABD: Saldırıya dahlimiz yok

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, 103 kişinin öldüğü İran’da yapılan bombalı saldırılara bir dahillerinin olmadığını söyledi. Sözcü Miller, saldırılarla İsrail arasında da ilişki kurmadı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir