İngiltere’den Tarihi Karar: Ezidi Soykırımı’nı Resmen Tanıdı

İngiltere, Ezidi Soykırımı’nı tanıdığını açıkladı. İngiltere’nin Ezidi Soykırımı’ndan önce Yahudi Soykırımı’nı, Ruanda Soykırımı’nı, Kamboçya Soykırımı’nı ve Srebrenitsa Soykırımı’nı tanıdığı da açıklamanın devamında yer aldı.

Şu ana dek Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi (AK) ve Birleşmiş Milletler’in (BM) yanı sıra ABD, Fransa, Kanada, Avustralya, İskoçya, İrlanda, Ermenistan, Portekiz, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg’un da aralarında olduğu çok sayıda ülke Ezidi Soykırımı’nı tanıdı.

İngiltere, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 3 Ağustos 2014 tarihinde yaptığı Ezidi Soykırımı’nı resmen tanıdı.

Ezidi Soykırımı’nın 9’uncu yıldönümü öncesinde İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, “İngiltere bugün resmen, Êzidî halkına 2014’te IŞİD tarafından soykırım eylemi gerçekleştirildiğini tanımıştır” ifadeleri kullanıldı.

Ortadoğu’dan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Ahmad, duyuruyu IŞİD’in Êzidî halkına karşı işlediği zulmün dokuzuncu yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikler öncesinde yaptı.

Ezidi halkının dokuz yıl önce IŞİD’in elinde çok büyük acılar çektiğini ve bunun yansımalarının bugüne kadar hissedildiğini söyleyen Ahmad, “Adalet ve hesap verebilirlik, hayatları mahvolanlar için kilit önemde” dedi.

Ezidi halkına karşı soykırım eylemi gerçekleştirildiğini tanıma yönünde tarihi bir karar aldıklarına vurgu yapan Ahmad sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kararlılık, yalnızca onların alacakları tazminatı almalarını ve anlamlı adalete erişebilmelerini sağlama taahhüdümüzü güçlendiriyor. Birleşik Krallık, terörizminden etkilenen toplulukları yeniden inşa etmek ve onun zehirli propagandasına karşı küresel çabalara öncülük etmek de dahil olmak üzere, IŞİD’in kökünün kazınmasında öncü bir rol oynamaya devam edecek.”

Açıklamada kararın Almanya Federal Adalet Divanı’nın bu yılın başlarında eski bir IŞİD’linin Irak’ta işlenen soykırım eylemleri ve insanlığa karşı suçlardan suçlu bulmasının ardından verildiği hatırlatıldı.

İngiltere’nin Ezidi Soykırımı’ndan önce Yahudi Soykırımı’nı, Ruanda Soykırımı’nı, Kamboçya Soykırımı’nı ve Srebrenitsa Soykırımı’nı tanıdığı da açıklamanın devamında yer aldı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta yapılacak anma töreninde, İngiltere’nin Irak Büyükelçisi Stephen​​​​​​​ Hitchen’ın ülkesinin soykırımı tanıdığını açıklayacağı duyuruldu.

Ezidi Soykırımı’nı tanıyan ülkeler

Şu ana dek Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi (AK) ve Birleşmiş Milletler’in (BM) yanı sıra ABD, Fransa, Kanada, Avustralya, İskoçya, İrlanda, Ermenistan, Portekiz, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg’un da aralarında olduğu çok sayıda ülke Ezidi Soykırımı’nı tanıdı.

(Kaynak: Bianet)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir