Iğdır: Oğlan Kalesi

Oğlan Kalesi; Iğdır’ın Tuzluca İlçesi, Aşağı Erhacı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Aşağı Erhacı Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Aşağı Erhacı Köyünün güneyinde yer alan sıralı iki tepe üzerinde bölgede yaşayan halk tarafından Oğlan ve Kız Kalesi olarak adlandırılan yerleşim kalıntıları bulunmaktadır. Oğlan Kalesi olarak adlandırılan yerleşim alanı, Kız Kalesinin güneybatısına doğru devam eden kayalığın üzerinde ver almaktadır. Kale olarak adlandırılmasına rağmen sur kalıntısı ve burç izine rastlanmamıştır.

Oğlan Kalesi daha büyük bir alanı kapsamakla olup üzerinde yapı kalımı izleri ve daha bol seramik buluntusuna rastlanmıştır kısmen ana kaya üzerinde düzeltilmiş alanlarda mevcuttur Oğlan Kalesi olarak bilinen yerleşim alanının balı alı kısmında yer alan şuan çayır olarak kullanılan alanda da seramik buluntularına rastlanılmıştır.

M.Ö. 4000 bin yıldan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı ve tarih boyunca birçok kavimlerin medeniyet ve kültürlerine ev sahipliği yaptığı bilinen Iğdır’da tarihi bir çok yapı bulunmaktadır.

Bu yapıların içerisinde kalelerde önemli bir yer tutmaktadır: Oğlan Kalesi, Aslanlı Kalesi, Aşık Hüseyin Kalesi, Kız Kalesi, Gedikli I Kalesi, Gedikli II Kalesi, Köroğlu Kalesi, Köroğlu Kalesi, Hasancan Kalesi, Korhan Kalesi, Karakale

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir