Hüseyin Peyda Kimdir? Hayatı, Filmografisi

27 Ocak 1919 yılında Şanlıurfa’da dünyaya gelen Hüseyin Peyda, 30 Temmuz 1990 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Asıl adı Hüseyin Örmen olan Hüseyin Peyda’nın naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

1946 yılında İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünde okumaya başlayan Hüseyin Peyda, 1949 yılında evlenince üniversite öğrenimini yarıda bırakıp ticarete atıldı, ancak başarılı olamadı. Bir dönem Niyazi Ahmet Banoğlu ile birlikte Türkyolu isimli bir dergi çıkaran Hüseyin Peyda, derginin batmasıyla bu sektörden de çekildi. Bir dönem kadın kuaförlüğüne de el atan Hüseyin Peyda, Restoran işletmeciliği de yapar.

Oyuncu Sezin Sezer aracılığıyla sinema sektörüne atılan Hüseyin Peyda, akrabalarının tehdidinden çekindiği için Örmen olan soyadını Peyda olarak değiştirir. İlk filmini 1950’de, Söyleyin Anama Ağlamasın adıyla çeken Hüseyin Peyda, bu filmde hem yönetmen hem senarist hem de başrol oyuncusu olarak yer aldı.

220’nin üzerinde filmde oynayan Hüseyin Peyda, Hüseyin Kazasfil adıyla senaryolar yazdı, Hüseyin Örmen adıyla da yönetmenlik yaptı. Kazandığı parayı, yönettiği filmlere yatıran Hüseyin Peyda, karizmatik yüz hatları sebebiyle genellikle kötü adamları canlandırdı.

Cüneyt Arkınla beraber oynayan Hüseyin Peyda, toplamda 12 filmin yapımcılığını, 19 filmin senaristliğini, 20 filmin yönetmenliğini üstlendi. Hüseyin Peyda, 1973 yapımı Rabia filminin çekimleri için kullanılan ark lambasından çıkan ışığın gözüne gelmesiyle sol gözünü kaybetti.

1977de, Kara Çarşaflı Gelin filmindeki rolüyle, 14. Antalya Film Şenliğinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü alan Hüseyin Peyda’nın hayatı Abdo Bey adıyla beyazperdeye aktarılmaya çalışıldı.

Hüseyin Peyda’nın oyunculuk yaptığı filmlerden bazıları: Mezarımı Taştan Oyun, Killing Uçan Adama Karşı, Rabia / İlk Kadın Evliya, Kara Çarşaflı Gelin, Yılanı Öldürseler, Kanije Kalesi, İslamiyetin Doğuşu, Şükür Allahım, Söyleyin Anama Ağlamasın, Son Kahramanlar, Katiller de Ağlar, İntikam Benim, Ölüm Savaşçısı, Dünyayı Kurtaran Adam, Vatandaş Rıza, Hakanlar Çarpışıyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir