Hawaii Yanmaya Devam Ediyor: Can Kaybı 80’e Ulaştı

Hawaii’nin Maui adasında devam eden yangınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 80’e yükseldi. Yangın 1960 yılında bölgede 61 kişinin öldüğü yangın felaketinden bu yana görülen en büyük yangın olarak kayda geçti.

Haber Merkezi / Yangınlara ilişkin soruşturma başlatıldığını duyuran Hawaii Başsavcısı Anne Lopez’in ofisinden yapılan açıklamada, “yetkililer tarafından yangından önce, yangın esnasında ve yangından sonra alınan kararların kapsamlı bir şekilde inceleneceği” belirtildi.

Lopez, konuya ilişkin “Yangınlardan önce ve yangınlar sırasında alınan kararları anlamak ve bu incelemenin sonuçlarını halkla paylaşma taahhüdünde bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Adanın Lahaina şehrinde yangının hemen hemen tamamen kontrol altına alındığı açıklanırken diğer iki alanda devam eden yangınlardan birinin yüzde 50 diğerinin de yüzde 80 oranında kontrol altına alındığı belirtildi.

Öte yandan yangınla birlikte devam eden bir tartışmada halkın yaklaşan yangınla ilgili uyarılıp uyarılmadığı. Adada doğal afetlerle ilgili bir uyarı sistemi olduğu ancak bunun yangın yerleşim yerine yaklaşırken kullanılmadığı iddia ediliyor.

Hawaii Valisi Josh Green konuyla ilgili olarak medyaya yaptığı değerlendirmede konunun detaylı olarak araştırılması talimatını verdiğini söyledi.

Maui Adası İtfaiye Şefi Bradford Ventura, yangının çok büyük hızla yayıldığını ve iletişim hatlarına da zarar verdiğini bu nedenle çalışanlar acil durum yönetimiyle iletişim kurmak konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Yangın Lahaina şehrinin yaklaşık 56 km uzağındaki Kula kasabasında Salı gecesi başladı ve güçlü rüzgarın da etkisiyle hızla yayıldı. Lahaina sakinleri de yangının başlamasından yaklaşık 5 saat sonra elektriklerin kesildiğini söylüyorlar.

FEMA Yöneticisi Deanne Criswell, yangınların binlerce insanı yerinden ettiğini söyledi. Barınaklarda kalanlar derin bir belirsizlik duygusu yaşadıklarını ifade ederken, vali, yerinden edilmiş sakinleri ev ve otellerdeki boş odalarla buluşturmak için bir yardım hattı kurulacağını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Maui Adası’nı yangın dolayısıyla “felaket bölgesi” ilan etmişti. Biden, yangınlardan etkilenenlerin zararlarının tazmin edileceğini belirtmişti.

Hawaii Valisi Josh Green, 10 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, ilk belirlemelerden sonra yanan binalarda yapılacak incelemenin ardından can kaybının “ciddi ölçüde” artacağını kaydetmişti.

Sebep iklim değişikliği

New York Times’ta yer alan analize göre, bilim insanları, Hawaii’deki orman yangınlarının temel sebebinin iklim değişikliği olduğuna inanıyor. Bilim insanlarına göre, azalan yağışlar, yükselen sıcaklıklar ve istilacı türlerin adaları orman yangınlarına karşı daha duyarlı hale getirdi.

Hawaii Üniversitesi ve Colorado Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından 2015’te yayımlanan araştırmaya göre, 1990’dan bu yana, seçilen izleme alanlarındaki yağış, yağışlı mevsimde yüzde 31 ve kurak mevsimde yüzde 6 daha düşük oldu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir