Gülseren Engin Kimdir? Hayatı, Eserleri

4 Mayıs 1946 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Gülseren Engin’in asıl adı Gülseren Ünsün’dür. Türk sanat müziği sanatçısı Muzaffer Hanım ile harita mühendisi Ertuğrul Ünsün’ün kızıdır.

Çocukluğu ve gençliği Ankara’da geçti. 1971’de, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki uzmanlık eğitimini 1978’de tamamladı ve Patoloji uzmanı oldu. Türkiye’nin çeşitli illerinde ve Almanya’da doktor olarak çalıştı.

Türkiye’deki ilk Kanser Bilgi Danışma Merkezi’ni kurdu. İlk öyküsü 1965’te, ilk kitabı 1989’da yayımlanan Engin, “Kaçış Düşleri”yle 1993’te Ömer Seyfettin Hikâye Yarışması ikincilik ödülünü aldı, “Hüznün Buruk Tadı” ile de 1994’te aynı yarışmanın özel ödülüne layık görüldü. “Sıradan Öyküler” adlı dosyasıyla 1998’de Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü, “Bozgun Dönemeci” adlı dosyasıyla da 2001 Orhan Kemal Öykü Ödülü’nü kazandı.

Resmî Nikâh adlı oyunu, Ankara Yenimahalle’de ve Gazi Üniversitesi’nde, Altın Bilezik adlı oyunuysa Girne’de sahnelendi; yazarın Kırmızı Karanfiller oyunu ise TRT 2 Arkası Yarın programında seslendirildi. Uzun yıllardır resim yapan yazar; kişisel resim sergileri açtı, karma sergilere katıldı. Sağlık alanında da yayımlanmış kitapları bulunan Engin, yaşamını İzmir’de sürdürmektedir ve bir kızı vardır.

Öykülerinde, ilk bakışta sıradanmış gibi görünen insanların yaşamlarına odaklanan Engin, gerçeğin hiç de göründüğü gibi olmadığını; yaşamın olağan akışı içindeki görüntülerin ardındaki farklılıkları yansıttı.

Yayımlanan dört romanında tarihsel gerçeklerden yola çıktı; Osmanlının çöküş yıllarıyla birlikte I. Dünya Savaşı’na ve İzmir’in işgaline uzanan tarihsel bir süreçte yaşananları, aşk gibi güçlü duygular taşıyan insanların hikâyelerini anlattı.

Cehennemde Bir Ada romanında II. Dünya Savaşı’nı, özellikle o günlerin İstanbul’unu, Türkiye’ye sığınanların serüvenlerini yansıttı; Emre Kongar, romanı dönem romanlarının en yetkin örneklerinden biri olarak değerlendirdi.

Gülseren Engin eserleri

Yorgun Konak, Sevginin Masalı, Kaçış Düşleri, Kadını Tanımak, Şeker Hastaları İçin Yemek Kitabı, Zayıflamak İsteyenler İçin Yemek Kitabı, Gezi İzleri, Cehennemde Bir Ada, Geç Kalan Öyküler, Kurutulmuş Çiçek Bahçesi, Kanser ve Beslenme, Yorgun ve Yaralı, Sancılı Kent Ankara, Ağlama Smyrna, Döneceğim, Smyrna’nın Gözyaşları.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir