Gülse Birsel Kimdir? Hayatı Eserleri

11 Mart 1971 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Gülse Birsel, Beyoğlu Anadolu Lisesini bitirdikten sonra, Boğaziçi Üniversitesinde Ekonomi okumaya başladı. Üniversitenin ikinci yılında Aktüel dergisine muhabir olarak girdi.

1994’te Boğaziçi Üniversitesinden mezun oldu ve ABD’ye gitti. New York’ta Columbia Üniversitesi Sinema Bölümünde yüksek lisans yaptı. 1996’da Türkiye’ye dönen Gülse Birsel, üç ay boyunca ATV’de kahvaltı bülteninin dış haberlerini yazdı. Ardından Esquire dergisinin yayın yönetmeni oldu.

2001 ve 2002 yıllarında Harper’s Bazaar, FHM, House Beautiful ve Gezi dergilerinin yayın danışmanlığını yürüttü. ATV’de yayımlanan Avrupa Yakası adlı dizinin yazarı ve oyuncusu olarak adını geniş kitlelere duyurdu. 2001’den itibaren cumartesi ve pazar günleri Sabah gazetesinde köşe yazılarını yayımladı.

Bir dönem “g.a.g”. adlı TV programının metin yazarlığı ve sunuculuğunu yaptı. Oyunculuk da yapan Birsel; Hırsız Var! (2004), 7 Kocalı Hürmüz (2009), Eyvah! Eski Kocam (2003), Avrupa Yakası (2004-2009), Yalan Dünya (2012-2014), Komedi Türkiye (2015) gibi TV dizilerinde ve filmlerde rol aldı. Gazeteci ve televizyoncu Murat Birsel ile evli olan Gülse Birsel, hâlen Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapmakta ve çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir. .

Deneme-mizah yazılarıyla ön plana çıkan Gülse Birsel bu türde kaleme aldığı kitaplarıyla istikrarlı bir yazar olmuştur. Mart 2003’te gazete yazıları ve bazı g.a.g. metinlerinden oluşan Gayet Ciddiyim adlı ilk kitabını yayımlamıştır.

Hâlâ Ciddiyim (2004), Yolculuk Nereye Hemşerim? (2005), Velev ki Ciddiyim (2009), Yazlık (2011) ve Memleketi ben Kurtaracağım (2015) adlı kitaplar Birsel’in deneme-mizah türündeki kitaplarıdır.

Yazar, Memleketi Ben Kurtaracağım’ın içeriğini şu cümlelerle dile getirmektedir: “Bu kitapta, hem ülkeyi yönetmeye talip olduğum bazı siyasi yazılar, hem de politikayla hiiiç ilgisi olmayan makaleler bulacaksınız. Misal ilk bölümde otobiyografimi kaleme aldım. Henüz genç bir kız olduğum için 7 yazıda bitti. Gülecek bir şey yok, daha bir espri yapmadım!

Kitapta ayrıca, diyetten antidepresanlara, astrolojiden sosyal medyayı nasıl kullanmanız gerektiğine, pek çok anekdot ve tavsiyem var. O bölüme bir kişisel gelişim kitabı muamelesi yapabilirsiniz. Yazıları dikkatle okuyup, benim yaptıklarımı asla yapmazsanız, kişisel olarak gelişeceğinize inanıyorum.”

Ortaya koyduğu eserlerle ve kendine has mizahi üslubuyla Birsel, mizah edebiyatımıza katkı sağlamış bir isimdir.

Gülse Birsel eserleri

Gayet Ciddiyim (2003 Deneme), Hâlâ Ciddiyim (2004 Deneme), Yolculuk Nereye Hemşerim? (2005 Deneme), Velev ki Ciddiyim (2009 Deneme), Yazlık Turkuvaz (2011 Deneme), Memleketi Ben Kurtaracağım! (2015 Deneme).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir