Gaziantep: Kabasakal Camii

Kabasakal Camii; Gaziantep’in Şahinbey İlçesi, Kocaoğlan Mahallesi, Kabasakal Paşa Camii Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Camii, Kabasakal Paşa Humanız ve Methevan cami olarak adlandırılmaktadır. İlk olarak mescit amaçlı yapıldığı ve hicri 1118 tarihinde mescidin onarılarak genişletildiği mahkeme sicillerinde belirtilmektedir.

Cami 1920 de Fransızlarla olan savaşta kısmen yıkılmıştır.caminin ayakta kalan kısımları belediye tarafından kullanılmış 1955 te ise Kabasakal Cami yaptırma ve yaşatma derneği tarafından caminin güneyindeki ev satın alınarak cami alanı genişletilmiş ve yeniden yapılmıştır.dikdörtgen planlı olan cami mihraba paralel iki neft iki paye ayağı ile dört bölüme ayrılmıştır.

Mekanlar çapraz tonozlarla örtülmüştür.caminin ana mekanı üzerinde ü kubbe bulunur. Ortadaki kubbede tepe pencereleri yer alır. Caminin önünde bulunan son cemaat yeri özgün şeklini yitirmiş olup dört bölümden oluşur. Caminin kuzeybatı köşesinde yer alan minarenin şerefe ve korkulukları zarif taş işçiliklidir. Şerefe altı ise mukarnaslıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir