Gaziantep: Bostancı Camii

Bostancı Camii; Gaziantep’in Şahinbey İlçesi, Bostancı Mahallesi, Bostancı Cami Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Caminin hangi tarihte ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. 1574 ve 1739 tarihli iki onarım kitabesi bulunmaktadır ve H.965 ve 967 tarihli Şeri Mahkeme sicillerinde adı Bostancılar Mescidi olarak geçmektedir. Bu belgelerden caminin yapılışının M.1557 yılından önce olduğu anlaşılmaktadır.

Kare planlı, mihrap yönüne paralel üç neflidir. Nefler ortadaki ayaklarla dokuz bölüme ayrılmış, her bölüm ise çapraz tonozla örtülmüştür. Sekiz köşeli, kare kesme taştan ayaklarla oturan dört sivri kemerli son cemaat yeri, ana mekandan daha uzundur. Hafif dışa taşmış olan taç kapı, ak-kara taşlardan örülmüştür.

Yanlarda burmalı, örgü motifli mukarnas başlıklı sütuncuklar vardır. Ak ve karataştan örülmüş, sivri kemerli mihrap nişi, yarım daire biçimindedir. Bunu örten yarım kubbe, dört dizi mukarnaslıdır.

Nişin yanlarında mukarnas başlıklı, palmet, rumi, kıvrık dal süslemeli sütuncuklar yer alır. Minarenin kaidesi kare biçimindedir. Gövdesi ise çok köşelidir. Şerefe altı mukarnaslıdır. Mukarnasların altındaki ak çini süslemeler süsleme işçiliğinin, bezeme ile uyumlu şekilde sergilenmesinin örneğidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir