Füsun Önal Kimdir? Hayatı, Eserleri

11 Mart 1949 yılında İstanbul Kadıköy’de dünyaya gelen Füsun Önal, 2 yıl şan eğitimleri aldı. TED Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi DTFC İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne giren Füsun Önal, üniversite de okuduğu dönemde Erol Pekcan Caz Orkestrası’na girerek burada şarkı söylemeye başladı.

Kariyerine müzik ile başlayan Füsun Önal’ın birçok 45’lik plağı ve albümü bulunmaktadır. Yurt dışında birçok ülke de konserler verdi. Ayrıca kendi çektiği doğa fotoğraflarından oluşan bir resim sergisi de açtı. Haldun Dormen Tiyatrosu başta olmak üzere, birçok özel tiyatroda sayısız tiyatro oyununda sayısız temsiller verdi.

Sesi ve sahne performansı ile 1970’li ve 1980’li yılların önde gelen kadın pop şarkıcıları arasında yer alan Füsun Önal, çılgın sahne giysileri, dans grubu, özel orkestrası, kendine özgü showları ile her zaman sahnelerin ve televizyonların aranılan ismi oldu.

1980’li yıllarda Türkiye’de, solo konserler veren ilk kadın şarkıcı olarak 2 saat boyunca Türkçe ve İngilizce şarkılardan oluşan solo konserlerinde sahnede giyinip soyundu.

Günümüzde, “coverları” yapılan, reklam filmlerinde kullanılan “Senden Başka”, “Oh Olsun”, “Ah Nerede” şarkıları ve “Alo Ben Füsun” adlı uzunçaları ile dört Altın Plak ve bir Altın Kelebek ödülleri başta olmak üzere pek çok ödülün sahibi oldu.

Aynı zamanda yazarlık da yapan Füsun Önal, birçok kitap yayımladı. Kenneth Urmston’un yönettiği Evita müzikalinde Zuhal Olcay ile dönüşümlü oynadı. Ülker sponsorluğunda sayısı yüzlerce okulda müzikli söyleşiler düzenledi.

Füsun Önal’ın Eserleri:

Albümleri: Alo Ben Füsun, Birtanem… Beni Hatırlar mısın?,  Yeni Bir Gün Başlıyor (Olcayto Ahmet Tuğsuz ile), Saat 12…Daha Sabaha Çok Var, Müzik Benim Dünyam

45’lik Plakları: Yıldönümü / Anlamıyorum, Neden Tuttun Elimi / Bunlar Da Geçer, Çatla Patla / İnsancıklar, 1975 Minik Kuş / Ah Nerede, İsimsiz Kahramanlar / Biz Barışçı Milletiz, Günümüzü Gün Edelim / Seni Beklerken, Aç Gözünü / Hepsi Sen, Oh Olsun, Kara Sevda / Neden Acaba, Senden Başka / Aman Efem,  Flört / Aşk Nezlesi-Hapşu, Seninle Aşkımız / Taka Taka Tak, Kalbimin Sesi / Acı, Genç Kız Oldum Ben / Kim Derdi ki, Bitsin Bu Sevda / Hatıralar Dile Gelince, You Don’ T Have To Say Love Me – Right Now / My World Is Empty Without You Babe – Any Body But Me, Geli Geliver Bana / Rock The Bob.

Filmografisi: Senden Başka, 077 Hızır Acil Servis, İnsanlık Hali, Tamam mı? Devam mı?, Aç Gözünü Mehmet, 1974 Evet mi? Hayır mı?, Hamsi Nuri.

Kitapları: Hayatı Denedim, Başkaları da Hayatı Deniyor, Herkese Özgürlük Annne, Ama Bana da…, Bir Kadın Ve Yedi Öfkeli Adam, Ruhsar Hanım, Valla Kız Değilim, Aslında Hüzündü Hepsinin Yaşadığı, Deja Vu Sendromu, Hayat Bir Utanmaz Kitap, Sinirli Vatandaş, Var Mısın Benimle Uçmaya, Sevişmenin Rengi, Matrak Sultan, Gezikolik, Ay Işığında Yıkanan Vücutlar, Bay G, Aşk Çiş Gibidir Gelince Tutamazsın, Silikon Hayatlar, Hayatımdan Sayfalar-Şöhretistan, Benim Adım Aşk-Sevi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir