Fed, Politika Faizini Sabit Tuttu

Küresel piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıklayan ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

ABD Merkez Bankası (Fed), yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Mart 2022’den bu yana 11 faiz artırımı gerçekleştirerek toplam 525 baz puanlık faiz artışı yapmıştı.

Faiz kararının ardından yapılan açıklamada, “Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven duyana kadar hedef aralığını azaltmanın uygun olması beklenmiyor” ifadeleri kullanıldı.

Fed, politika açıklamasında, “İstihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmaya yönelik riskler daha iyi bir dengeye doğru ilerliyor” dedi ve ekonomik görünümdeki değişikliklerin hedef aralığında nasıl “ayarlamalar” yapabileceğini özetledi.

Fed, açıklamasında, görünümündeki değişimin faiz indiriminin yakın olduğu anlamına gelmemesi gerektiğinin sinyalini verdi.

Açıklamanın devamında, “Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar hedef aralığını düşürmenin uygun olacağını düşünmüyor” denildi.

Faiz kararının ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, “Enflasyon geçtiğimiz yılda kayda değer bir şekilde geriledi, ancak yüzde 2’lik uzun vadeli hedefimizin üzerinde seyretmeye devam ediyor” dedi.

Jerome Powell, açıklamasını, “Geçen yılın ikinci yarısında gelen daha düşük enflasyon verileri olumlu ancak ancak yeterli güven oluşması için enflasyonun hedefimize yaklaştığını gösteren, süregelen kanıtlar görmemiz gerekiyor” sözleriyle sürdürdü.

Bu yıl bir noktada parasal sıkılaşmada geri adım atmanın uygun olabileceğini belirten Fed Başkanı Powell, “Gerekirse faizleri daha uzun süre yüksek tutmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Enflasyonda 6 aydır iyi verilerin geldiğine dikkat çeken Powell “6 aylık verilerin doğru sinyal verip vermediğine bakıyoruz. Mesele daha iyi verilerin gelmesi değil, iyi verilerin devam etmesi” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir