Fatma Girik Kimdir? Hayatı, Filmografisi

12 Aralık 1943 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Fatma Girik, 24 Ocak 2022 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Fatma Girik’in cenazesi vasiyeti üzerine Torba Mezarlığına, hayat arkadaşı Memduh Ün’ün yanına defnedildi.

1956-2012 yılları arasında 200’den fazla sinema filmi ve dizide rol alan Girik; canlandırdığı sert, mağrur ve haksızlıklara karşı boyun eğmeyen Anadolu kadını karakterleri ile tanındı. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

Annesiyle birlikte filmlerde figüranlık yapan Fatma Girik’in ilk baş rolü, yönetmenliğini ve senaristliğini Seyfi Havaeri’nin yaptığı Leke’dir. Fatma Girik’in çıkışı Memduh Ün’ün yönettiği “Ölüm Peşimizde” filmiyle oldu.

180’den fazla filmde rol alan Fatma Girik, bir dönem siyasete de atıldı ve Şişli Belediye Başkanlığı yaptı. Fatma Girik, ayrıca “Söz Fato’da” adlı bir programın sunuculuğunu da üstlendi.

İlk kez 1965 yılında Keşanlı Ali Destanı filmi ile Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu Ödülüne” layık görüldü. Daha sonra Sürtüğün Kızı (1967), Ezo Gelin (1969), Boş Beşik (1970) ve Acı (1971) filmleri ile dört kez daha “En İyi Kadın Oyuncu” ödülüne değer görüldü.

Fatma Girik, “Sinema Bir Mucizedir, Büyülü Fener, Japon İşi, Yılanların Öcü, Nefret, Postacı, Gülsüm Ana, Kanlı Nigar, Gelincik, Yaşam Kavgası, Intikam Meleği, Hatasuz Kul Olmaz, Meryem ve Oğulları, Ölmeyen Şarkı, Ağrı Dağı Efsanesi, Kara Peçe, Kuma, Önce Vatan, Dağdan İnme, Gönülden Yaralılar, Kambur, Kızgın Toprak, Toprak Ana, Murat ile Nazlı, Namus” ve daha pek çok filmde rol aldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir