Fas’ta 7 Büyüklüğünde Deprem: Can Kaybı 2 Bini Aştı

Fas’ın Marakeş kentinde meydana gelen ve ülkenin pek çok kentinde hissedilen 7 büyüklüğündeki depremde can kaybı 2 bini aştı, yaralı sayısı ise bin 800 oldu. Depremin yerin 8 kilometre derinliğinde meydana geldiği açıklandı.

Haber Merkezi / Yerel basın tarafından ilk bilgilerde depremin 6,8 büyüklüğünde olduğu aktarılırken, Almanya Sismoloji Merkezi de depremin büyüklüğünü 7 olarak açıkladı. Depremden 19 dakika sonra 4,9 şiddetinde bir artçı şok meydana geldi.

Kuzey Afrika ülkesi Fas’ta Ulusal Jeofizik Enstitüsü, ülkenin kuzeyindeki Marakeş’in El-Huz bölgesinde yerel saatle 23.10 sularında 7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu ise, depremin merkez üssünün Marakeş’in 71 km güney batısında Yüksek Atlas Dağları’nda, 18,5 km derinlikte olduğunu açıkladı.

Yüksek Atlas Dağları’nın yerleşime uzak bir bölgesinde meydana gelen depremin merkez üssünün nispeten sığ olduğu ve sarsıntıların yaklaşık 350 km uzaklıktaki başkent Rabat’ın yanı sıra Kazablanka ve Essaouira’da da hissedildiği bildirildi.

Yerin 8 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde birçok kent etkilendi ve çok sayıda bina yıkıldı. Arama kurtarma ekipleri, yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmaya çalışıyor.

Depremin merkezi olan dağlık bölgede enkaz altında kurtarılmayı bekleyenlerin olduğu, ancak yolların hasar görmesi ve heyelan nedeniyle bölgeye ulaşımın sınırlı olduğu bildiriliyor.

Ulusal Jeofizik Enstitüsü, Marakeş merkezli depremin ülke tarihinde son yüzyıldaki en büyük deprem olduğunu duyurdu. Ölümlerin yaşandığı şehirler arasında Marakeş, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua’nın bulunduğu aktarıldı.

AP haber ajansının aktardığına göre UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Marakeş’teki eski şehri çevreleyen ünlü kırmızı duvarların bazı kısımları hasar gördü.

Türk Kızılay da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Fas’ın Marakeş şehrinde meydana gelen deprem sonrası afet ekiplerinin gelişmeleri yakından takip ettiğini duyurdu.

Yerel kurumlar, emniyet güçleri ve sivil savunma ekiplerinin deprem nedeniyle oluşan zararın tespiti ve gerekli yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için tüm imkanlarını seferber ettiği vurgulanan açıklamada, vatandaşlar sakin olmaya ve paniğe kapılmamaya çağrıldı.

Komşu ülke Cezayir’de de deprem hissedildi, ancak yetkililer herhangi bir can kaybı ya da hasar olmadığını belirtti. İki yıldır Fas ile diplomatik ilişkilerini kesmiş olan Cezayir, insani yardım için hava sahasının kullanılabileceğini açıkladı.

Dünyadan Fas’a mesajlar

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü, “BM, Fas’a depremden etkilenen halka yardım etmesi konusunda destek olmaya hazırdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya platformu X üzerinden yayınladığı mesajda, “Dost ve kardeş Fas’ta meydana gelen deprem felaketinden etkilenen tüm Fas halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu zor gününde tüm imkânlarımızla Faslı kardeşlerimizin yanındayız” ifadelerine yer verdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da X üzerinden depreme ilişkin, “Fas’tan kötü haberler geldi. Bu zor saatlerde düşüncelerimiz bu yıkıcı depremin kurbanlarıyla beraber. Bu doğal afetten etkilenenlere taziyelerimi iletiyorum” dedi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Delhi’de bugün başlayan G20 zirvesinde yaptığı konuşmada uluslararası toplumun Fas’a yardım edeceğini söyledi. G20’ye katılan diğer liderlerden de başsağlığı ve destek mesajları paylaşıldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir