Emine Şenlikoğlu Kimdir? Hayatı, Eserleri

27 Mayıs 1953 yılında Giresun’a bağlı Dereli İlçesi’nin Ambaralan Köyü’nde dünyaya gelen Emine Şenlikoğlu, önce ailesiyle birlikte Adapazarı’na, daha sonra İstanbul’a yerleşmiştir. İlkokulu dışarıdan bitirmiştir. Daha sonra İstanbul İmam Hatip Lisesi’nin orta ve lise kısmından dışarıdan sınava girmek suretiyle 1996’da mezun olmuştur.

Kahire’deki El-Ehzer Üniversitesi’nde İslam dini üzerine araştırmalarda bulunmuştur. Hatiplik, öğretmenlik mesleğinden sonra yazarlığa başlamıştır. 1985’ten itibaren Mektup dergisinin genel yayın yönetmenliğini yürüten yazarın yazıları Gençlik, Sur, Ribat, Yeni Devir, Milli Gazete, Marmara, Yeni Asya, Mektup, Vahdet, Akıncı gibi yayın organlarında yayınlanmıştır.

Eserlerinde Hatice Kuyumcu, Mümine Mahkûm, Mehmet Çizgi imzalarını da kullanmıştır. Yazar, 1984’te yazdığı Gençliğin İmanını Sorularla Çaldılar adlı kitabından dolayı iki buçuk yıl hapis cezası almıştır. Bize Nasıl Kıydınız adlı romanı Esra Filmcilik tarafından sinema filmi yapılmıştır.

Emine Şenlikoğlu, Çevre Koruma ve İnsanlığa Hizmet Derneği (kurucu başkan), Yakınları Kaybolanlar Derneği (fahri başkan), Beyaz Ay Derneği, İstanbul Belediyesi Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı ile Mazlum-Der üyesidir. Evli ve iki çocuk annesi olan Şenlikoğlu, İstanbul’da yaşamını sürdürmektedir.

Yazarın roman ve öykülerinde İslami yaşam tarzının dışına çıkmış, hayatın akışına kendini kaptırıp dini bir kenara bırakmış kişileri; hurafelere inanıp İslam dinini yanlış anlayan, anlatan ve bu doğrultuda bir nesil yetiştiren ebeveynleri işlemiştir. Emine Şenlikoğlu, çağa uygun yaşamayı, İslam’dan uzaklaşmak, gayrıahlâki bir yaşamı benimsemek olarak algılayan kesimi eleştirmiştir.

İslami yaşam tarzını benimsemesinden dolayı bazı çevrelerce dışlanan, ötekileştirilen, kimi zaman mağdur edilen insanların acılarını, çıkmazlarını ele almıştır. Hidayet romancıları arasında gösterilen Emine Şenlikoğlu’nun eserlerinde Batılı yaşam eleştirilir, arayış içindeki insanların İslam’la tanışması ve kendilerini dine vermeleri anlatılır.

İslami edebiyat anlatılarında çoğunlukla yer verilen “hayatta ne yapılmalı?”, “hayatta ne yapılmamalı?” gibi sorulara cevap olacak öğretiler Emine Şenlikoğlu’nun eserlerinde yer alır. Cezaevi anıları, orada yaşadığı sıkıntılar yazarın eserlerinde bolca konu edilmiştir. Yazar, eserlerinde kendisine hapis cezası veren zihniyeti eleştirel bir tavırla sorgulamış ve mağduriyetini vurgulamıştır.

Emine Şenlikoğlu’nun eserleri okurlarını iyi, doğru, ahlâklı, İslam akidelerine uygun bir yaşam biçimini benimsemelerini öğütleyen “tezli” eserlerdir. Didaktik yönü ağır basmasından ötürü yazarın eserleri basit bir kurguya sahiptir. Emine Şenlikoğlu’nun anlatılarında bol bol birbiriyle tezat teşkil eden kişi ve kavramlar bulunur. Yazar, istediği mesajı okuyucuya daha net iletmek amacıyla bu tezatlardan faydalanarak karşılaştırma tekniğini kullanmıştır.

Şenlikoğlu’nun şiirleri, anlatılarının şiirsel forma aktarımı gibidir. Çocukluk anıları, çocuk sevgisi ve özellikle hapishanedeyken ailesine duyduğu özlem şairin şiirlerinde en çok işlenen konulardır. Genellikle serbest nazım biçimiyle eserler kaleme alan şair, şiirlerinde kullandığı asonans, aliterasyon ve yinelemelerle şiirlerinde âhengi sağlamayı amaçlamıştır.

Roman, şiir, öykü, deneme, anı, gezi yazısı, röportaj türünde eserler kaleme alan Şenlikoğlu’nun çocuklar için yazdığı çok sayıda öykü kitabı da mevcuttur. Yazar altı seri halinde eserlerini gruplandırmıştır. Birinci seri, “Gençliğe Hatıramdır”; ikinci seri “İnsanlığa Çağrı”; üçüncü seri, “Nesillerin Öyküsü”; dördüncü seri “Sevginin Sesi”; beşinci seri “Bilgi Serisi”; altıncı seri “Civciv Ailesi Beyaz Seri” adını taşır.

Yazar anı kitapları olan Ağlatan Yollar’da, Suudi Arabistan; Uzaktaki Çığlıklar’da, Avustralya; İnsanlığın Belgeseli’nde Halepçe; Kıbrıs Sular İçinde Bir Yetim’de Kıbrıs izlenimlerine yer vermiştir.

Emine Şenlikoğlu’nun Eserleri:

İmamın Manken Kızı, Çin İşkencesi, Maria, İdamlık Genç, Bize Nasıl Kıydınız, Gençliğin İmanını Sorularla Çaldılar, Hristiyan Gülü, Sabıkalı ve Dul, Ne Olur İhanet Etme, Ben Kimin Kurbanıyım, Çingene, Harcandık, Sevgide Hiç Vefa Yok mu?, Esir Evliler, Vicdan Azabı, Merhamet, Son Pişmanlık Fayda Eder, Burası Da Cezaevi, Kadınları Kadınlar da Eziyor

Kalbimi Başkasına Gönderdin, Bir Gönül Mücadelesi, Binbaşının Kızı, Sorma Nasılsa Cevabı Yok, Harcandıktan Sonra Bilseydim, Piramitlerin Kızı Leyla, Önce Soru Sorarlar, Bir İmam Hatipli Vardı, İslamda Erkek, Patricia, Aşkın Ağladığı Ada, Anne Büyüklere Bir Şey Söyle, Biz Bu Vatanın Nesi Oluyoruz, Küçük Kız, Mahkum Duygular, Yılan Yavrusu

İsimsiz Kitap, Küçük Kelebekler, Telefonla Röportaj, Konuşan Serçe, Satılık Çocuk, Şirin Köy, Kardeş Sevgisi, Topal Karınca, Ağlatan Yollar, Müslüman Kadın Avrupa’da, Kelepçeli Kalemimden, Uzaktaki Çığlıklar, Ağlayan Köpek, Depremin Ardından, Kırmızı Elbiseli Kız, Ülkemi Arıyorum, Küçük Kızın Umudu, Geri Tepen Kurşunlar

Hayal Çocuk, İnsanlarda Kayar, Ali’nin Dünyası, Geçmişin İzleri, Beyaz Devrim Kalemle Başlar, Televizyon, Röportajları, Aşka Yenilmeyeceğim, Baba Sen de Bir Şeyler Söyle, Bunalım, Burası Cezaevi, Gençliğin İmanını Sorularla Çaldılar, İnsanlığın Belgeseli, Ruhumun Penceresi, Bir Adımlık Koşu, Çağrı, Özür Dileyen Civciv

Erkekler de Derdi Gizli Yaşar, Civcivin Rüyası, Civciv Ailesini Tanıyalım, Civciv Ailesi Kır Gezisinde, Soru Soran Civciv, Eşler Arası İlişkide İletişim Stratejisi, Suya Dalan Civciv, Karşılık Beklemeyen Civciv, Harcandık, Hastalanan Civciv Çimiçimi, Geri Tepen Kurşunlar, Kıbrıs Sular İçinde Bir Yetim, Radyo – Basın Röportajları

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir