Elazığ: Ahi Musa Mescidi ve Türbesi

Ahi Musa Mescidi ve Türbesi; Elazığ’ın Merkez İlçesi, Harput Mahallesi, Cümbüşçü Hafız Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Harput’ta bulunan tek Ahi yapısıdır. Ahi örgütünün Harput’ta da varlığını göstermesi yönünden önemli olan mescidin kitabesinden, 1185’te yaptırıldığı anlaşılıyor.

Mihrabı Yarım bir niş biçimindeki dörtgen planlı mescidin yanındaki kubbeli türbede, mescidi yaptıran Ahi Musa Hervi (Herdi) yatıyor. Gerek türbenin gerek mescidin duvarları yer yer kesme ve moloz taştan yapılmıştır.

Dikdörtgen planlıdır. Moloz taşlarla örülü duvarların üst kısmı düz damlı ve topraktır.Türbe ve mescitten meydana gelen yapı çok yıkık durumdadır. Mescit kısmı dikdörtgen planlıdır.

Ortada iki sivri kemer bulunmaktadır. Kıble tarafında dikdörtgen planlı türbe kısmı mevcuttur. Türbe mescitten sonra yapılmıştır. Duvarlarından anlaşılmaktadır.

Şimdi kaybolan fakat evvelce kopyası alınan kitabesine göre 607 H. ( 1185 M.) tarihinde yaptırılmıştır. Ahiler tarihinde Fütuvvetname sahibi Harput’lu Çobanoğlu’nun yaşadığı malumdur.

Sultan IV. Murat (XVI. Yy.) devrine ait Mahkeme-i Şeriye sicil defterlerinde Ahi Musa Hervi olarak geçmektedir.Ahi yapısı olarak tek örnek olduğundan onarılması gereklidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir