Edirne: Gazi Turhan Bey Camii ve Türbesi

Gazi Turhan Bey Camii ve Türbesi; Edirne’nin Uzunköprü İlçesine bağlı Kırıkkavak Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Gazi Turhan Bey Türbesi, caminin hemen yanında yer almaktadır. Cami ve türbenin sağlam durumunu gösteren fotoğraflar bulunmuş, bilgi ve belgeler ile röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri onaylanmıştır. Türbe kare planlı ve kübik gövdeli, üzeri sağır ve yüksek kasnakla geçilen bir kubbe ile örtülüdür. Türbe düzgün kesme taşlarla yapılmıştır.

Türbe kapısı ve her cephede yer alan ikişer pencere açıklıkları düz lentolu olup sağır alınlıklı sivri kemerlere sahiptir. Gazi Turhan Bey’in Kırkkavak Köyü’nde cami, türbe, imaret, medrese, hamam ve zaviye yaptırdığı 1454 tarihli vakfiyesinden bilinmektedir. Köyün hemen dışında yer alan külliye hakkında net ve ayrıntılı bir bilgi bulunmamaktadır.

Cami’de yapı malzemesi olarak düzgün kesme taş ve tuğla kullanılmıştır. Beden duvarlarında, minare kaidesinde ve üst örtüde taş ve tuğla örülerek hem almaşık hem de kasetleme tekniği uygulanmıştır. Minare gövdesi ve kemerlerde yapı malzemesi olarak tuğla kullanılmıştır. Kare planlı ve tek kubbeli olarak yapılan cami, kuzeybatı köşesinde yer alan minaresiyle anıtsal bir görünüme sahiptir.

Camide toplamda dört pencere yer almaktadır. Kuzey cephesinin batı ucunda giriş kapısı bulunmaktadır. Tüm cephelerinde ahşap kiriş ve hatıllara ait izler görülmektedir. Kiriş ve hatıl izlerinden, son cemaat yerinin ahşap bir çatı ile kapatılmış olabileceğini anlamaktayız. Güney duvarı ortasında beşgen planlı mihrap nişi yer almaktadır. Bu niş, tamamen alçı ile kaplı olup, beş sıra mukarnaslı kavrasaya sahiptir.

Tek süsleme öğesi olan iki gül rozeti burada yer alır. Dökülen sıvalardan kubbe ve geçişlerde yapı malzemesi olarak tuğla kullanıldığını görmekteyiz. Minaresi, poligonal kaideli, silindirik gövdeli ve tek şerefeli olarak yapılmıştır. Minareye, sivri kemerli bir kapı ve dört merdivenle ulaşılmaktadır. Ayrıca şerefeye ulaşılan merdivenlerin ahşaptan yapıldığını bilmekteyiz. Gazi Turhan Bey’e ait bu külliye kompleksi içerisinde yer alan diğer yapılar günümüze sağlam kalmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir