Düzce: Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı; Düzce’nin Gölkaya İlçesi, Güzeldere Köyü mevkinde yer almaktadır. Düzce İl Merkezine 28, Gölyaka İlçe Merkezine ise 16 km. uzaklıktadır.

22.76 hektarlık alanı kapsayan Tabiat Parkı’nın genel vejetasyon örtüsü yapraklı orman niteliğindedir. Hakim ağaç türü Kayın olup Gürgen, Meşe, Kestane ve Ihlamur türleri karışıma girmektedir. Tam kapalı olan şelale kısmında diri örtü ve mevcut flora olarak Orman Gülü, Sarmaşık Karayemiş, Sarmaşık Böğürtlen alt tabakada bulunmaktadır.

Düzce İlinde orman yapısının fazla olması doğal hayatta fauna bakımdan çeşitlilik arz etmektedir. Fauna çeşitliliğinde özellikle ormanlık alanda Karaca, Geyik, Ayı, Yaban Domuzu, Çakal, Tilki, Sansar, Sincap gibi yaban hayatı ile karşılaşılmaktadır. Kanyonun yer aldığı derede alabalık türü vardır.

Elmacık Dağları’nın gürül gürül akan sularından biri Güzeldere Şelalesi Bıçkı Düzü mevkiinde yaklaşık 120 metre yükseklikteki kayalardan dökülürken bir şelaleye dönüşmektedir. Şelale, düzenlenen patika yol, merdivenler ve seyir terasları yardımıyla gezilebiliyor. Kışın beyaz yorganını örten, ilkbaharda ise ormangülleriyle canlanan Güzeldere’nin en görkemli zamanı sonbahar mevsimidir. Sonbaharın renk cümbüşüne dönüşen tonları bu nadide tabiat köşesini bir tabloya benzemektedir.

Ziyaretçilerin Tabiat Parkı’nda gerçekleştirilebilecek faaliyetler arasında; Piknik, yürüyüş, manzara seyri, çadır kampı, kır gazinosu, kır kahvesi, büfe v.s. bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir