Dinçer Çekmez Kimdir? Hayatı, Filmografisi

22 Ocak 1943 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Dinçer Çekmez, 12 Mart 2013 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Dinçer Çekmez’in naaşı Şakirin Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrası Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

Kabataş Lisesi’ni bitiren Dinçer Çekmez, Şehir Tiyatrosunun açtığı imtihana, imtihanı protesto etmek amacıyla katıldı, ancak birinci oldu ve Hamlet oyununda oynadı. Arzu Filmden gelen teklifi kabul ederek sinemaya geçen Dinçer Çekmez, seslendirici olarak ilk sinema tecrübesini 1967 yapımı Çifte Tabancalı Damat filminde yaşadı.

Dinçer Çekmez, oyuncu olarak ilk sinema tecrübesini ise 1973 yapımı Düşman filmi ile yaşayan Dinçer Çekmez, Kemal Sunal’la en çok film çeken aktörlerden biridir.

Dinçer Çekmez, “Şark Bülbülü” filmindeki “Mazlum’u getirin bana!” repliğiyle, Atla Gel Şaban filminde söylediği “Şiki Şiki Baba” şarkısıyla ve Şabanoğlu Şaban filminde canlandırdığı Kadırgalı Eşrefin attığı naralarla hafızalara kazındı.

Filmlerde genellikle patron ve kabadayı rollerini canlandıran Dinçer Çekmez, İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda da sanat hayatını devam ettirdi ve oradan emekli oldu.

370’ten fazla yapımda rol alan Dinçer Çekmez’in film ve dizilerden bazıları: Meraklı Köfteci, Süt Kardeşler, Nehir, İnek Şaban, Şark Bülbülü, Şaşkın Milyoner, Kanlı Nigar, En Büyük Şaban, Atla Gel Şaban, Perihan Abla, Tarzan Rıfkı, Tatlı Kaçıklar, Affedilmeyen.

Çekmez’in oynadığı tiyatro oyunlarından bazıları: Cyrano de Bergerac, Susuz Yaz, Victor Hugo, Deli Bal, Ahududu, Sarı Pınar, Çengi, Eskici Dükkânı, Ya Devlet Başa Kuzgun Leşe, Vişne Bahçesi.

Dinçer Çekmez’in seslendirmelerinden bazıları: Sakar Şakir, Petrol Kralları, İyi Aile Çocuğu, Devlet Kuşu, Deli Deli Küpeli, Harry Potter ve Sırlar Odası.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir