Denizli: Hükümetönü Camii

Hükümetönü Camii; Denizli’nin Sarayköy İlçesi, Bala Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. 

Camii doğu, batı ve güney duvarlarda açılmış yuvarlak kemerli dikdörtgen formlu dokuz pencere ile aydınlanmaktadır. Güney duvar ekseninde, yarım silindirik niş şeklinde ve çeyrek küre kavsaralı mihrap nişi yer almaktadır. Mihrap yanlardan akantus başlıklı sütuncelerle çevrelenmiş, üstte yarım daire tepelikle sonuçlanmıştır.

Mihrap nişine iki yana açılmış, perde motifi, alınlık kısmına kartuş içinde “Allah” tepelik kısmına ise “1323 Hicri” tarihi kalem işi olarak işlenmiştir. Güneybatı köşede ahşap minber yer almaktadır. Kuzeyde yer alan son cemaat yeri onarımlar sırasında kısmen kapatılarak oda haline getirilmiştir. Üzeri ahşap çatı ile örtülüdür. Kuzeybatı köşede yer alan minare kübik bir kaide ile başlamaktadır. Kaidenin doğu cephesinde minareye çıkış kapısı açılmış, üzerine beş satırlık inşa kitabesi yerleştirilmiştir.

Metin kısmı net olarak okunamayan kitabenin sonunda; 1324 H.-1906 M. tarihi yer almaktadır. Minare silindirik gövdeli olup, pahlanarak genişleyen şerefe altı demir parmaklıklı şerefe korkuluklarından sonra silindirik petek ve konik külah ile sonuçlanmaktadır. Yapıda malzeme olarak; beden duvarlarında moloz taş yığma tekniğinde kullanılmış, duvarlar içten ve dıştan sıvanmıştır. Minare kaidesinde kesme taş, gövdede ise tuğla kullanıldığı gözlenmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir