Denizli: Hırka Camii

Hırka Camii; Denizli’nin Tavas İlçesi, Hırka (Köyü) Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. 

Cami, kare planlı harim, dıştan sekizgen kasnağa oturan bir kubbe ile örtülü olup, önünde sundurma şeklinde son cemaat yeri ile harimin kuzeybatı köşesindeki minareden oluşmaktadır. Harime geçişi sağlayan kapı, kuzey duvarda, eksende yer almaktadır. Yuvarlak kemerli asıl giriş, üç dilimli derin bir kemer içinde bulunmaktadır. Kemerin oturduğu sütunceler silindirik gövdeli, bitkisel başlıklıdır.

Dilimli kemer ile kapı söveleri bitkisel motiflerle süslenmiştir. Kapı etrafındaki bazı izler girişin orijinal olmayıp elden geçtiğini göstermekte, ayrıca bitkisel motiflerin üslubundan da geç dönemde onarımlarla yenilendiği anlaşılmaktadır. Asıl giriş açıklığının yuvarlak kemeri üzerinde bulunan altı satırlık yapım kitabesi ise, uçları palmet ile biten üç kartuş içine yerleştirilmiştir.

Harimde kuzey ve güney duvarlarda ikişer alt pencere, doğu ve batı duvarlarda üçer alt pencere ile doğu, batı ve güney duvarlarda toplam on iki üst pencere açılmıştır. Kasnakta ise sekiz pencere bulunmaktadır. Alt pencereler dikdörtgen biçimli sivri kemer alınlıklıdır. Duvar daha sonra sıvandığı için alınlık kemeri de sıva ile kapatılmış olmalıdır. Üst pencereler sivri kemerli, kasnak pencereleri yuvarlak kemerlidir.

Kasnakta bulunan sekiz pencere ile üstte yer alan altı pencere sonradan kapatılmıştır. Kesme taştan yapılmış olan mihrap silindirik niş şeklindedir. Beş sıra mukarnastan oluşan kavsara istiridye şeklinde tepelik ile sonuçlanır. Tepelik üzerinde hale şeklinde bir süsleme bulunmaktadır. Mihrabı dıştan çevreleyen bitkisel kuşağın giriş karşısındaki süslemeler ile aynı özellikleri göstermesi, mihrabında aynı onarımlarda elden geçtiğini düşündürmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir