DEM Parti 75 Belediye Kazandı: Bizim Olanı Geri Aldık

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), bu yerel seçimlerde, resmi olmayan sonuçlara 3’ü büyükşehir ve 7’si il olmak üzere 75 belediye kazandı. HDP’nin 2019’da kazandığı 65 belediyenin 48’ine Türkiye İçişleri Bakanlığı kararıyla kayyım atanmıştı.

Diyarbakır’da DEM Parti’nin eş başkan adayları Ayşe Serra ile Bucak Küçük kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 64.47 oyla kazandı. 2019’da HDP, Diyarbakır’ı Adnan Selçuk Mızraklı ile kazanmıştı. Seçimlerin ardından Ağustos 2019’da Diyarbakır’a İçişleri kayyım atanırken Mızraklı da Kasım 2019’da tutuklanmıştı.

Mardin’de 2019’da yerine kayyım atanan Ahmet Türk, tekrar aday olduğu seçimleri eşbaşkan Figen Altındağ ile birlikte yüzde 57,4 oyla bir kez daha kazandı. Van’da 14 ilçenin 14’ünü de kazanan DEM Parti, büyükşehir belediyesini de Abdullah Zeydan ile birlikte yüzde 55,48 oyla tekrar kazandı.

2019’da HDP’nin yüzde 59.9 oyla kazandığı Hakkari’de bu seçimde DEM Parti’den Mehmet Sıddık Akış yüzde 48,92 oy alarak belediye başkanı oldu. Kentte AK Parti de yüzde 46 oy aldı. Kayyım yönetiminde seçime girilen bir diğer il olan Batman’da DEM Partili Gülüstan Sönük, yüzde 64.9’la belediye başkanı seçildi.

Siirt’te de DEM Parti’nin adayı Sofya Alağaş yüzde 50.7 oyla belediyeyi tekrar partisine kazandırdı. Iğdır’da da seçimleri, yüzde 46,70 oy oranıyla DEM Parti’nin adayı Mehmet Nuri Güneş kazandı. Kayyım atanan illerde Kars’ta ise MHP’nin adayı Ötüken Senger yüzde 36 ile seçimi önde bitirdi.

“Kürt halkı DEM’e sahip çıktı”

Siirt Belediyesi Eşbaşkanları Safiye Alağaş ve Mehmet Kaysi, Siirt’te seçim sonuçlarını değerlendirdi. Bütün hilelere, hurdalara ve haram seçmene rağmen ciddi farkla belediyeyi kazandıklarını söyleyen Alağaş, Siirt halkının iradesine ve partisine sahip çıktığını kaydetti. İki dönemdir atanan kayyıma büyük bir cevap verildiğini kaydeden Alağaş, “Bu kayyımlara karşı bir tepkidir. Diline, kültürüne, varlığına sahip çıkma iradesidir” dedi.

Mehmet Kaysi ise, Siirt halkının başarıya ulaştığını söyleyerek, Siirtlileri kutladı. Kaysi de, taşımalı seçmenlere değinerek, şöyle konuştu: “Siirt’e yaklaşık 7 bin seçmen getirmişlerdi. Sokak sokak, köy köy, mahalle mahalle gezerek halka, ‘Bu halkın iradesinin ayaklar altına almak istiyorlar’ dedik. Onlar yaklaşık 7 bin seçmen getirdi, biz 7 binden fazla fark attık. Siirt halkı dışarıdan getirilen yaklaşık 7 bin seçmene cevap verdi.”

Seçimlere Dersim İttifakı bünyesinde giren DEM Parti, kesin olmayan sonuçlara göre seçimleri kazanan taraf oldu. DEM Parti belediye eş başkanları Birsen Orhan ve Cevdet Konak, sonuçların ardından ilk değerlendirmeyi yaptı. Dersim’in direngen yapısına dikkat çeken Konak, seçimlerde alınan sonucu, “faşizm karşısında mücadele açısından bir durak” dedi.

Konak, “500 yıl Osmanlı Dêrsim’e seferler yapmış. 1900’lü yıllarda şunu ifade etmişler: ‘Dêrsim’e sefer olur, zafer olmaz.’ Yüzyıllık Cumhuriyet tarihinde soykırımlara uğradı, baskılar yaşadı. Coğrafyasından uzaklaştırıldı, köylerinden göç ettirildi. Ancak Dêrsim, açığa çıkarttığı zaferle 2016’da gasp edilen iradesinin cevabı oldu” dedi.

Seçim çalışmaları kapsamında uzun süredir yoğun bir efor sarf ettiklerini ifade eden Birsen Orhan ise “Bizler bugün Dêrsim halkına sonsuz teşekkür ediyoruz. Dêrsim DEM’siz, DEM Dêrsim’siz olmaz Kürt illerindeki başarısına da dikkat çeken Orhan, “Kayyımın irademize dönük saldırısına da cevap oldu. Bizim olanı, bizden çalanlardan aldık. Kürt halkı iradesini gösterdi, DEM’e sahip çıktı” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir