Cem Savran Kimdir? Hayatı, Eserleri

27 Mart 1965 yılında Adana’nın Kadirli İlçesi’nde dünyaya gelen Cem Savran, Diyarbakır Anadolu Lisesi’nde öğrenim görmekteyken 1980 Eylül darbesinden sonra siyasal sebeplerle okuldan atıldı ve öğrenimini Ankara’da tamamladı.

Haber Merkezi / Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı bölümünde başladığı yükseköğrenimini son sınıfta terk etti. Geçimini farklı işler yaparak sağlayan Savran, tezgâhtarlık, pazarlamacılık, inşaat bekçiliği, nüfus memurluğu, dizgicilik, editörlük, yayıncılık, sahaflık, antikacılık ve amatör balıkçılık gibi işler yaptı.

Yazıları, çevirileri ve şiirleri Hakan Şen’le birlikte çıkardığı Silgi (1989-1990) başta olmak üzere Salih Bolat ile birlikte çıkardıkları Promete (1992-1994), Yeni Biçem, İzlek, Şiir-lik, Karşı, Edebiyat ve Eleştiri, Kavram ve Kargaşa, Rüzgâr, Bireylikler, Eşik, Kül dergilerinin yanı sıra özellikle denemeleri Siyah-Beyaz gazetesinde yayımlandı. Promete dergisiyle aynı adı taşıyan bir yayınevi kurdu ve yönetti. Şiir dışında çeviri işleriyle de ilgilenen Savran, Puşkin ve Yesenin’den şiirler de çevirdi.

Bazı yazılarında Ahmet Ayça ve Mehmet Canbaş takma adlarını da kullanan Cem Savran’ın eserleri: Külden Adam (Şiir 1992), A ve Ş ve K, Hançer Gelgitleri (Şiir 1995), Metal Kelebek (Şiir 2019), Av, Roman (2020).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir