Can Göknil Kimdir? Hayatı, Eserleri

3 Ağustos 1945 yılında Ankara’da dünyaya gelen Can Göknil, 1966 yılında Robert Koleji’nden mezun oldu ve sonraki yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde giderek Galesburg, Illinois’taki Knox College’ta Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde eğitim alarak BA (Bachelor of Arts) derecesiyle 1968 yılında buradan mezun oldu.

1969 yılında New York’taki New York Şehir Koleji’nde resim ana dalında yüksek lisans yaparak bölümü MA (Master of Arts) ile bitirdi. 1973’te Türkiye’ye döndüğünden bir yıl sonra lk resimli öykü kitabı olan Kirpi Masalı’nı yayımladı.

Göknil kariyeri boyunca resim çalışmalarının yanı sıra okul öncesi çocuklar için hem yazıp hem resimlediği kitaplar yayımladı. 2015’te ALMA Ödülleri’ne aday gösterildi. 2016 yılında Ege Üniversitesi, Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesine “Çocuk Dünyasının Ressamları ve Kitapları” adıyla ek bölüm oluşturdu.

Göknil 2017 yılında 50’nci sanat yılını, 50 eseriyle Ankara Nurol Sanat Galerisi’nde açılan özel bir sergiyle kutladı. Yıl içinde çocuklar için resimli bir öykü kitabı yayımladı. Genel olarak 31 kişisel sergi düzenledi. 40 sergiye katılımcı olarak katıldı. Çocuklar için 11 kitap yayımladı.

Can Göknil Eserleri:

Beni Annem Yavruladı Can Çocuk, Gölgem Renkli Mi?, Gülfidan Çiftlikte, Çatlak Hasan, Renkli Öcüler, Zilli Tilki ile Çanlı, Babasının Başka Evi Var, Keçeci Bayram ve Anka Kuşu, Deniz Kokusu, Kirpi Masalı, Deniz Masalı, Kardeşim Can, Gökyüzü Sirki, Kurtçuğun Hayvan Bilmeceleri, Kuyruksuz Can, Kokuşuk Arkadaş, Ormandaki Arkadaş, Göz ve Söz, Bilmecelerle a b c, Dev Tavşan, Mandolin Çalan Pangolin.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir