Bolu: Beşpınarlar Tabiat Parkı

Beşpınarlar Tabiat Parkı; Bolu’un Merkez İlçesi idari sınırları içinde yer almaktadır. Tabiat Parkı, 26 hektar alanı kapsamaktadır.

Beşpınarlar Tabiat Parkı’nın çalışma alanı ve yakın çevresine ait toplamda 7 adet endemik bitki taksonu varlığından söz edilebilir.

Tabiat Parkı’nda sürüngenler sınıfı içerisinde iki takıma ait toplamda 12 tür bulunmaktadır. Uluslar arası değerlendirmelerden IUCN’e göre bu türlerin çoğunluğu tamamı Asgari Endişe (LC) kategorisinde, yaygın bulunan türlerdir. Alanda bulunan kertenkele türlerinin tamamı ise asgari endişe (LC) olarak sınıflandırılmış yaygın türlerdir.

Diğer uluslararası değerlendirme ölçüdü olan Bern Eklerinde alanda bulunan sürüngenlerden; kertenkelelerin yarısı, kaplumbağaların tamamı ve yine yılanların yarısı “Mutlak Koruma Altındaki Fauna Türleri” olarak Ek Il’de listelenirken; diğer türler “Koruma Altındaki Fauna Türleri” olarak Ek IlI’de listelenmiştir.

Tabiat Parkı’nda kuşlar sınıfı içerisinde toplamda 93 tür bulunmaktadır. Uluslararası değerlendirmelerden IUCN’e göre bu türlerin neredeyse tamamı Asgari Endişe (LC) kategorisinde, yaygın bulunan türlerdir. Kuş türleri içerisinde Aegypius monachus ve Sitta krüperi tehlike sınırında (NT) olarak kategorilendirilmiştir.

Tabiat Parkı, konumu itibariyle başta bağlı olduğu Bolu ili Merkez ilçe olmak üzere çevre yerleşimlerde yaşayanların günübirlik kullanımları için büyük bir potansiyel taşımaktadır. Şehir merkezine yaklaşık 30 km mesafede yer almaktadır.

Beşpınarlar Tabiat Parkı sahip olduğu doğal ve kültürel kaynak değerleri ile bilimsel amaçlı araştırmalara olanak sağlayan, insanların eğlenmelerine, dinlenmelerine ve kısa süreli tatil yapmalarına olanak veren orman ve göl peyzajlarının bütünleştiği doğal kaynak değerlerinin yanında, düzenlenmiş günübirlik kullanım alanıyla da Tabiat Parkı’na gelen ziyaretçilerin rekreasyonel kullanım taleplerini karşılayacak kullanımlara sahiptir.

Tabiat Parkı; doğa yürüyüşü, bisiklete binme, doğa sporları gibi aktiviteler için uygun alanlar içermektedir. Beşpınarlar Tabiat Parkı topoğrafik yapı itibariyle fazla engebeli değildir. Tabiat Parkı’nda minimum yükseklik 1340 m, maksimum yükseklik 1359 m ve ortalama yükseklik 1347 m yüksekliktedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir