Bloomberg’den Dikkat Çeken İddia: BOTAŞ, Kapalıçarşı’dan Döviz Alıyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB), İstanbul’un en eski çarşılarından olan Kapalıçarşı’dan döviz topladığı haberleri basına yansımıştı. İletişim Başkanlığı ise konuya ilişkin haberi yalanlamıştı.

Bloomberg,  kasalarla para alan kurumun Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) olduğunu öne sürdü.

‘Türkler bankaları atlayıp liralarını çöpe atmak için Kapalıçarşı’ya gidiyor’ başlıklı haberde, Kapalıçarşı esnafının kasalarla taşınan dövizin BOTAŞ’ın da aralarında olduğu büyük şirketlere gittiğini aktardıkları belirtildi.

Şirketlerin artan döviz talebinin serbest piyasada kurun yükselişindeki en önemli neden olduğu ifade edildi.

Haberde, Kapalıçarşı esnafının teklif fiyatlarını artıran şeyin şirketlerin döviz talebi olduğunu söyledikleri aktarıldı. Habere göre Kapalıçarşı’da dolar, bankalar arası kurun yüzde 5,2’sinden daha fazla primle satılıyor.

Öte yandan BOTAŞ, konuyla ilgili Bloomberg’e dönüş yapmadı.

Haberde, Kapalıçarşı’daki döviz kuruyla bankacılık sektöründeki döviz kuru arasındaki farkın yüzde 5’i geçtiği belirtildi.

Pazar esnaflarından biri, “Ne yaparsanız yapın ama Türk Lirası tutmayın. Beyaz peynir almak bile daha iyi bir yatırım” değerlendirmesini yaptı.

Ekonomim gazetesinden Yener Karadeniz, 10 Nisan’da yayımlanan haberinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, “tekerlekli demir sandıklarla” her gün Kapalıçarşı’dan dolar topladığı haberleştirmişti.

Haberde belirtilen detaylara göre, sadece Merkez Bankası, demir sandıklar ile çarşıya her gün 5 milyar TL getiriyor ve karşılığında 260 milyon dolar topluyordu.

İletişim Başkanlığı ise haberi yalanlamış ve “Bahse konu araçlar, gün sonunda Kapalıçarşı’da kuyumcu ve döviz bürolarının kasalarında tutmak istemedikleri nakit veya altınların taşınması için kullanılan özel şirket araçlarıdır. Araçlardaki ‘Kamu hizmeti aracıdır’ yazısı, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı’nın gördüğü lüzuma binaen bulundurulmaktadır” açıklaması yapmıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir