Bitlis: Aygır Gölü

Aygır Gölü; Bitlis’in Adilcevaz İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Süphan Dağı’nın güney tarafındaki çanakta bulunur. İlçe merkezine 8 kilometre, Bitlis il merkezine 130 kilometre mesafededir.

Aygır Gölü’nün derinliği 65 metre olup, 3,7 kilometre kare alana sahiptir. Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları Listesi’nde yer alan Göl, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak korunur.

Süphan Dağı’nın güneyinde kalan ve bir krater gölü olan Aygır Gölü, Volkanik bir patlama sonucunda meydana gelen çukurun içine yağışlar ve bölgedeki kaynaklardan su dolmasıyla meydana gelmiştir.

Çevresinde volkanik kayaçlar bulan Gölün suyunun kaynağı yağışlar ve Süphan Dağı’nın zirvesinden gelen Şorlar Deresi’dir. Göl suları bazı aylarda tarım alanlarının sulaması ve Aydınlar yerleşiminin su ihtiyacının karşılanması için kullanılır.

Aygır Gölü doğa turizmi açısından da önemli bir yere sahiptir. Her yıl yerli ve yabancı birçok ziyaretçi göle gelir. Doğal yapısı ile göz kamaştıran gölün çevresi mesire yerleri ile çevrilidir. Bölgede görülmeye değer alanların başında gelir.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir