Batman: Rıdvan Höyüğü

Rıdvan Höyüğü; Batman’ın Beşiri İlçesi, Başarı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Başarı Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Başarı Köyü, Beşiri İlçe Merkezinin 27 km güneydoğusundadır. Höyük, Garzan Çayı’nın doğu kıyısındadır.

Höyük üzerinde eskiden Ermeni Kilisesi (Süryani) ve çevre duvarıyla çevrili bir yapı bulunduğu söylenilmektedir. Ancak höyük alanı 1964 yılında Hamidi ailesi tarafından satın alınarak üzerine ev inşa edilmiştir. Höyüğün çaya bakan güneybatı yönünde pişmiş toprak tüpler ve kireç harçla kemeri desteklenmiş bir suyolu bulunmaktadır.

Hititlerdeki potern (gizli kapı) sistemine benzeyen gizli suyolu aşağıda nehir seviyesinin altına inen ve sızan suların toplandığı dairesel bir sarnıçla birleşmektedir. Höyük üzerinde Geç Kalkolitik, Erken Tunç, Erken Demir Çağ, Roma ve İslami Dönem seramikleri görülmektedir.

Höyük; tarih boyunca türlü nedenlerle yıkılıp yok olmuş yerleşme bölgelerinde, yıkıntıların üst üste birikmesi nedeniyle oluşmuş, çoğu kez içinde tarihsel kalıntıların gömülü bulunduğu yayvan toprak tepedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir