Batman: Gre Hanik Höyükleri

Gre Hanik Höyükleri; Batman’ın Merkez İlçesi, Balpınar Beldesi, Yeniköy Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Balpınar Beldesi’nden Yeniköy Köyü’ne günün belirli saatlerinde tolu ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

1 Nolu Höyüğün batı eteğine yakın alanda yüksek gerilim hattı geçmektedir. Höyük üstünde yoğun miktarda definecilerin yaptığı kaçak kazı çukurları bulunmaktadır. Kimi çukurlar 3-4 m genişliğinde ve 1.50 m derinliğindedirler. Söz konusu bu çukurlar içinde düzgün dikdörtgenimsi taşlar ve tuğlalardan yapılmış mimari ögeler gözlenmiştir.

Nitekim tahribat çukurlarında ve höyük yüzeyinde çok yoğun miktarda tuğla parçaları tespit edilmiştir. Höyük üstünde yer alan defineci çukurları dışında höyüğün kuzey eteklerinde su için açılmış bir kuyu bulunmaktadır. Höyük eteklerinde tarımsal çalışmalar yapılmaktadır.

Düz bir yerleşme olan 2 Nolu Höyük, geniş bir tarla içinde yer almaktadır. Tarla içinde küçük bir alanda geç dönem bir mimari yapı göze çarpmaktadır. Söz konusu alanın olasılıkla bir Orta Çağ yerleşimi olması söz konusudur.

Köylülerin beyanına göre bu bölgeden çok miktarda sikke ele geçmiştir. Nitekim bu alanda bir adet sikke tarafımızca saptanmıştır. Ayrıca tarla içinde tarımsal faaliyetler sırasında kemik parçaları da çıktığı köylüler tarafından belirtilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir