Batman: Ğavs Şeyh Halil Ziyareti

Ğavs Şeyh Halil Ziyareti; Batman’ın Gercüş İlçesi, Kayapınar (Aynkaf) Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kayapınar Beldesi, Gercüş İlçesinin kuş uçuşu 19 km batısında yer almaktadır. Ğavs Şeyh Halil Ziyareti, avlu, mescit ve üç mekandan oluşmaktadır. Ziyaretin girişi ve avlusu doğuya bakmaktadır.

Ziyaret alanında yer alan mescide ve sanduka mezarlarının olduğu mekanlara dikdörtgen planlı avlu vasıtasıyla giriş sağlanmaktadır. Mescidin girişi, doğuda yer alan avluya bakmaktadır. Mescit dikdörtgen plan özelliği göstermektedir.

Sanduka mezarlarının olduğu bölüm, üç mekandan oluşmakta ve mekanların girişleri doğuya bakmaktadır. Giriş mekanı ve orta mekan modern malzeme ile yapılmış; ancak en batıda bulunan mekan yörede bulunan kalker taşından inşa edilmiştir. Giriş mekanında bir adet, orta mekanda 8 adet sanduka mezar bulunmaktadır.

Orta mekanın batısında Şeyh Halil’in mezarının bulunduğu mekan yer almaktadır. Girişin en üst kısmında kare formunda bir alanda Arapça yazılar kabartma bezeme şeklinde yer almaktadır. Mekan, dikdörtgen planlı, kuzey – güney yönünde uzanmaktadır. Mekanın içinde dört adet sanduka mezar bulunmaktadır.

Mekanın tavan kısmı kubbelidir. Mekanın kuzeyinde kemerli girişle beşik tonozlu ayrı bir bölüm oluşturulmuştur. Bu bölümde bir adet sanduka mezar yer almaktadır. Bu mekanın türbenin asıl mekanı olduğu, doğuda yer alan mekanların ise modern malzemelerle sonradan eklendiği gözlemlenmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir