Batman: Danalı Kilisesi I, II

Danalı Kilisesi I, II; Batman’ın Beşiri İlçesi, Danalı köyü sınırları içerisinde yer almaktadırlar. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Danalı köyü, Batman İl Merkezinin 13 km doğusunda, Beşiri İlçe Merkezinin 19 km güneybatısındadır.

Kilise I; Büyük orandan tahrip olan kilise günümüze temel seviyesinde ulaşabilmiştir. Tek nefli olduğu anlaşılan kilise yapısının, narteks, naos ve bema bölümlerinin plan özellikleri kalan duvar izlerinden tespit edilebilmiştir.

Bema bölümünün doğusunda yer alan apsis; içten yarım daire planlı olup dışa çıkıntılı olarak şekillendirilmiştir. Günümüzde herhangi bir kullanım görmeyen kilisede tahribat söz konusudur.

Kilise II; Günümüze temel seviyesinde ulaşan, plan ve mimari özellikleri net olarak anlaşılamayan yapının, kilise olduğu düşünülmektedir. Kalan duvar izlerinden yapının, dikdörtgen planlı atriumun kuzey ve doğu bölümlerinde yer alan mekânlardan oluştuğu anlaşılmaktadır.

Ana girişi batı bölümünde yer alan atriumun, kuzey bölümünde üç mekân, doğu bölümünde ise dört mekân bulunmaktadır. Günümüzde kullanılmayan kilise doğal ve beşeri tahribata maruz kalmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir