Batman: Arık (Dera Ser) Resimli Kaya Sığınakları

Arık (Dera Ser) Resimli Kaya Sığınakları; Batman’ın Gercüş İlçesine bağlı Bağözü Köyünün Arık (Dera Ser) Mezrası sınırları içerisinde kalan yörede “köy içi” mevkii olarak bilinen alandadır.

Bağözü Köyü, Batman İl Merkezinin 81 km güneyinde, Gercüş İlçe Merkezinin 22 km güneybatısında yer almaktadır.

Gercüş İlçe Merkezi’nden Bağözü Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Kalker kayacında doğal olarak oluşmuş 15.00 m genişliğinde, 3.00 m derinliğinde, 2.00 m yüksekliğindeki 1 nolu kaya sığınağında günümüzde sadece 1 adet kazıma tekniğiyle yapılmış dağ keçisi figürü bulunmaktadır.

Muhtemelen 1’den fazla yapılmış olan bu figürler kayaç yapısının fiziksel ve kimyasal çözülmeler sonucu kaya kabuğunun atması sonucu dolayı yok olmuştur. Sığınak içinde bulunan dağ keçisi figürü de yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Figürlerin içinde bulunduğu 2 nolu sığınak, kalker kayacından oluşmaktadır ve zeminden yüksekte yer almaktadır. Sığınağa ulaşmak için herhangi bir basamak sistemi mevcut değildir. Figürler, 17.50m genişliğinde, 2.70m derinliğindeki sığınağa işlenmiştir.

İşlenen figürler arasında kazıma tekniğiyle yapılmış dağ keçisi ile insan figürleri ve av sahnesi (?) mevcuttur. İşlenen bu figürlerden bazıları birbirinden bağımsız bazıları ise bir kompozisyon içinde verilmiştir. Kayaç yapısından dolayı figürler tahrip olmuş ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir