Basbusa, Malzemeleri, Hazırlanışı

Basbousa, irmik ve birçok süt ürününün doğru kombinasyonunun kullanıldığı, orta doğudan gelen geleneksel bir lezzettir. Doğru pişmiş bir basbousa evinizi baştan çıkarıcı ve cennet kokusuyla dolduracak, misafirlerinizin size ‘Bu kadar güzel kokan ne?’ diye sormalarını sağlayacaktır. 

Haber Merkezi / O halde ertelemeyi bırakın ve bu lezzetli tarifi yapın ve keyfini çıkarın. Bu tarifi denedikten sonra yorum bölümüne değerlendirebilirsiniz.

Malzemeleri;

  • 1,5 su bardağı irmik unu
  • 1/4 su bardağı tam yağlı süt
  • 1/3 su bardağı veya 2,5 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1,5 yemek kaşığı fındık
  • 2 yemek kaşığı kurutulmuş hindistan cevizi
  • 1/4 fincan tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı badem

Şerbeti için;

  • 3/4 çay kaşığı limon suyu
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 3/4 su bardağı su

Hazırlanışı;

Bu harika tatlı için ilk önce şerbeti hazırlayalım. 1 çay kaşığı limon suyunu, 1,5 su bardağı suyu ve 1,2 su bardağı şekeri bir tencerede karıştırıp orta-yüksek ateşe koyun; kaynatın ve şekerin tamamen erimesini sağlayın. Ardından soğuması için kenara alın.

Ondan sonra başka bir tencereye 1/3 su bardağı şekeri, 3 yemek kaşığı suyu ve 2 damla limon suyunu ekleyin ve yüksek ateşte tutun. Kaynayınca altını kısın ve 5 dakika kadar daha kaynatın. Şurup koyulaşıp yaklaşık ⅓ bardağa düştüğünde ateşten alın ve bir kenara koyun.

Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Yuvarlak bir tepsiyi tereyağı kullanarak kapatın (yuvarlak bir tepsiniz yoksa başka bir pişirme kabı da kullanabilirsiniz) ve kenara koyun.

Şimdi orta boy bir karıştırma kabında irmik ve tereyağını karıştırın. Ardından kurutulmuş hindistan cevizini blenderda öğütün ve ince bir toz haline getirin; irmik karışımı ile karıştırın ve birleştirin. Mikrodalgaya uygun bir karıştırma kabında şekeri, sütü ve ağır şeker şurubunu birleştirin. 1,5 dakika kadar ısıtın.

Ondan sonra şeker tamamen eriyince şerbeti irmik karışımının üzerine dökün ve karıştırın. Kek hamurunu önceden yağlanmış tepsiye aktarın; 20 dakika kadar buzdolabında dinlendirin; üzerine karışık kıyılmış fındık serpin.

20 dakika sonra fırın tepsisini çıkarın ve keki önceden ısıtılmış fırında 25-27 dakika altın rengi olana kadar pişirin. Ardından basbousa fırından çıkar çıkmaz hafif şeker şurubu dökün. İyice ıslandığında, kekin yüzeyini tereyağı ile fırçalayın. Kek soğuyunca kare veya elmas şeklinde kesin ve üzerine taze krema ve toz şeker serperek servis yapın. Afiyet olsun…

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir