Bakırhan: Türkiye’de 46 Milyon İnsan Açlık Sınırı Altında Yaşıyor

Iğdır’da halka seslenen DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “AKP, ’22 yılda Türkiye’yi uçurduk’ diyor. Allah aşkına bu külliyen yalan değil mi? Emekçiler, yoksullar, Türkiye’de 46 milyon insan açlık sınırı altında yaşıyor, elektrik parasını ödeyemiyor. İnsanlar çocuğuna süt alamıyor; ekmek kuyruğunda, et kuyruğunda saatlerce bekliyor” dedi ve ekledi:

Haber Merkezi / “Türkiye’de uçan biz değiliz; Azeriler değil, Kürtler değil, emekçiler ve emekliler değil. Onların çocuklarının serveti uçtu. Mal varlıkları uçtu. Halk yoksul, halk perişan, halk geçim derdinde. Ama bu yalancılar saraylarından başlarını çıkarıp Iğdır halkının, emekçisinin ne yaşadığını görmüyor. Bu yalancılar bizi uçurmadılar, batırdılar, bitirdiler. Halklarımız gece gündüz nasıl geçineceklerinin derdinde. Peki, bu savaş baronları neyin derdinde? Onların derdi siz değilsiniz; onların derdi daha fazla zenginleşmektir, iktidar koltuklarını korumaktır. Bunun için de halkı karşı karşıya getirerek, ırkçılık ve milliyetçilik üzerinden ve vatan-millet-bayrak örtüsüyle yolsuzluklarına, zalimliklerine devam ediyorlar.”

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, yerel seçimler kapsamında partisinin Iğdır’da gerçekleştirdiği seçim mitinginde konuştu. Tuncer Bakırhan, şunları söyledi: “Iğdır’ın kadim halkları, emekçileri, Kürtler, Azeriler, Terekemeler, Caferiler, Sünniler; her inanç ve milletten değerli Iğdır halkı, hepinizi tek tek partim adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Önceki seçimlerde belediye eş başkanı seçtiğiniz Yaşar Akkuş’a ve Halfeli Belediye Eş Başkanı Hasan Sefa’ya Iğdır’dan kucak dolusu selam ve sevgilerimizi yolluyoruz.

Yaşar ve Hasan Başkan şahsında Selahattin Demirtaşların, Gültan Kışanakların, Figen Yüksekdağların, Leyla Güvenlerin, Sebahat Tuncellerin bayramını kutluyor, Iğdır’dan onlara kucak dolusu selam ve sevgilerimizi yolluyoruz. Aynı zamanda çok değerli Kürt aydını Medet Serhat’ı da saygı ve rahmetle anıyorum. Artık aramızda olmayan emektar yol arkadaşlarımızı saygıyla anıyorum. Bir gün mutlaka barış ve demokrasiyi sağlayarak onlardan devraldığımız bayrağı sonuca ulaştıracağımızı da belirtmek istiyorum.

Değerli halkımız sizlere İstanbul Newrozu’ndaki milyonlarca insanın selamını getirdim. Amed Newrozu’ndaki milyonların selamını getirdim. Batman’dan, Şırnak’tan, Siirt’ten Iğdır halkına selam ve sevgiler getirdim. Iğdır 31 Mart’ta inşallah belediyeyi tekrar kazanarak büyük bir müjde verecek diyorlardı. 31 Mart’ta belediyeleri alarak Türkiye’deki halklara, cezaevlerine, sürgündeki arkadaşlarımıza büyük bir müjde vermeye hazır mıdır Iğdır?

Newroz mitinglerimiz iktidarın şirazesini bozdu, dengesini bozdu. “Bunlar bittiler, tükendiler” diyorlardı. Ancak İstanbul, Amed ve diğer Newroz alanlarında bir kez daha gördüler ki biz varız, vardık, var olmaya devam edeceğiz. Hiçbir baskı politikası, kayyımcı anlayış, cezaevi, baskı ve zulüm önümüzü kesemez. Bizler haklı bir davanın, mücadelenin sahipleriyiz.

Onların dengesini ve şirazesini bozmaya devam edeceğiz. AKP, “22 yılda Türkiye’yi uçurduk” diyor. Allah aşkına bu külliyen yalan değil mi? Emekçiler, yoksullar, Türkiye’de 46 milyon insan açlık sınırı altında yaşıyor, elektrik parasını ödeyemiyor. İnsanlar çocuğuna süt alamıyor; ekmek kuyruğunda, et kuyruğunda saatlerce bekliyor.

Türkiye’de uçan biz değiliz; Azeriler değil, Kürtler değil, emekçiler ve emekliler değil. Onların çocuklarının serveti uçtu. Mal varlıkları uçtu. Halk yoksul, halk perişan, halk geçim derdinde. Ama bu yalancılar saraylarından başlarını çıkarıp Iğdır halkının, emekçisinin ne yaşadığını görmüyor. Bu yalancılar bizi uçurmadılar, batırdılar, bitirdiler. Halklarımız gece gündüz nasıl geçineceklerinin derdinde. Peki, bu savaş baronları neyin derdinde? Onların derdi siz değilsiniz; onların derdi daha fazla zenginleşmektir, iktidar koltuklarını korumaktır. Bunun için de halkı karşı karşıya getirerek, ırkçılık ve milliyetçilik üzerinden ve vatan-millet-bayrak örtüsüyle yolsuzluklarına, zalimliklerine devam ediyorlar.

Ne yapacağız? 31 Mart’ta bizi yoksullaştıranlara, irademizi cezaevlerine tıkanlara, 10 bin yıldır kullandığımız anadilimize “bilinmeyen dil” diyenlere, Iğdır sandıkta rekor oy alarak cevabını verecektir. Utanmadan bir de ne diyorlar? Gerçek belediyeciliği yaparsa AKP yaparmış! AKP ne yaptı bugüne kadar? 22 yıl önce iktidara geldiklerinde faiz yüzde 47’ydi. Peki 22 yıl sonra ne oldu? Yüzde 50’nin üzerine çıkarttılar. Dün “faiz haramdır” diyenler, “Nas’ı faize yedirmeyeceğiz” diyenler; bugün sizin bütçenizi, Türkiye’nin bütçesini faiz lobilerine peşkeş çekiyor. Bunlar yalancı, iki yüzlü. Bunların başı seccadede, elleri semada, akılları fikirleri haramda hilede. Bu haramzadelere 31 Mart’ta cevap verecek misiniz?

En büyük çiftçi düşmanı, en büyük tarım düşmanı AKP-MHP iktidarıdır. Hayvancılığı bitirdiler, tarımı bitirdiler, çiftçiyi bitirdiler. Tek dertleri zenginleşmek, rant elde etmek, iktidarlarını devam ettirmek. 31 Mart’ta siz karanlığı yırtanlar, siz karanlığı aydınlatanlar, siz direnenler, siz barış isteyenler bu haramzadelere gerekli cevabı sandıkta vereceksiniz.

Dünyanın her yerinde gıda fiyatları düşüyor ama Türkiye’de artıyor. Gıda fiyatları neden artıyor, tarım niye bitti, hayvancılık neden bitti? Tarım Bakanı bunun cevabını vereceğine, “DEM Parti terörist” diyor. Allah senin başına DEM Parti kadar taş düşürsün! Erdoğan, “Türkiye’de kişi başına 13 bin dolar para düşüyor” diyor. Değerli Iğdır halkı, aranızda 13 bin dolar kazanan var mı? Peki, bu 13 bin dolar Iğdırlıya, Karslıya, Kürt’e, Azeri’ye, Terekeme’ye, emekçiye gitmemişse nereye gitmiş? Rantçılara, sermaye dostu AKP ve çevresine gitmiş. İnşallah 31 Mart’ta Türkiye’nin ezilenleri ve emekçileri bunlara öyle cevap verecektir ki bu hırsızlık düzenini geriye çevirerek halkların kardeşçe ve barış içerisinde, adil bir düzende yaşamasını sağlayacaktır.

Emekliye kaynak yok, asgari ücretliye, çalışana kaynak yok ama askere, polise, korucuya, tanka topa var. Türkiye’nin en büyük krizini bu ülkeye yaşatan kim? Recep Tayyip Erdoğan. Erdoğan şimdi de 94’teki ekonomik krizin sebebi olan Tansu Çiller’i yanına almış, 2001’deki ekonomik krizin mimarı olan Bahçeli’yi almış. Peki, halkı yoksullaştıran, Türkiye’yi ekonomik krizlerle boğuşturan bu üç kişi ne yapacakmış? Türkiye’yi uçuracakmış. Haydi oradan! Iğdır halkı yemez bunu.

“İrade Newroz alanlarındaki milyonlarca insandır” 

Recep Tayyip Erdoğan, “DEM Parti muhatap alınmak istiyorsa kendini kanıtlasın” demiş. Erdoğan, Türkiye’de neler olduğunun farkında değil. Newroz meydanlarını dolduran milyonları görmüyor, duymuyor, bilmiyor. Sabah akşam Saray medyası izliyor. İzlemiş olduğu kanallarda da Türkiye güllük gülistanlık gösteriliyor. Biz diyoruz ki Sayın Erdoğan irade Newroz alanlarında, muhatap Newroz alanlarında. Kuvvet, kudret Newroz alanlarındaki Kürt, Türk, Arap milyonlarca insanımızdır. Saraydaki o uykundan uyan, Saray medyasının dışındaki medyaya bak. Muhatabı da görürsün, iradeyi de görürsün. Ama ısrarla bir muhatap görmek istiyorsan sana söyleyelim:

1. Savaş hazırlıklarını terk et.
2. Bütçeyi emekliye, yoksula ve emekçiye ver, savaşa değil.
3. Toplumu kutuplaştırmaktan vazgeç.
4. Kürt’ün diline “bilinmeyen dil”, Kürt’ün coğrafyasına “teröristan” deme. Kürdistan’dır orası, Kürtçedir dili. Kürdün dilini, kimliğini, iradesini tanı. Eğer yerini öğrenmek istiyorsan da Newroz alanlarındaki milyonlardır.
5. ve en önemlisi: Türkiye’de barış olmasını istiyorsan, kardeşlik olmasını istiyorsan İmralı’daki mutlak tecridi kaldır, hukuku işlet.

6. Kürt halkının iradesine kayyım atadın, yetmedi cezaevine koydun, yetmedi şimdi 31 Kürt yerleşim yerine kaçak seçmen taşıyarak Kürt halkının iradesini gasp etmeye çalışıyorsun. O zaman bu kaçak seçmenlerin gidip halkın iradesiyle oynamayacağının sözünü ver. O zaman muhatabı da görürsün, iradeyi de görürsün, halkı da görürsün. Sonra da iktidar, muhalefet ve toplumsal kesimlerle birlikte bir masanın etrafında bir araya gelelim, Türkiye’yi demokrasisizlikten, özgürlüksüzlükten, bu ekonomik krizden nasıl çıkaracağımızı hep beraber tartışarak bir yol bulalım. Al sana muhatap, al sana Newroz alanındaki halklarımızın talepleri.

Değerli halkımız, kayyımı artık siz biliyorsunuz. Kayyım ranttır, yolsuzluktur, hırsızlıktır. Siz de bunu yaşadınız, siz de bunu gördünüz. İrademize kayyım atayanların cadde ve kaldırılmalarına bakın tek bir hizmet yok. Yollar tümsek, çukur. Türkiye’nin en kirli havasını soluyan kent Iğdır’dır. Türkiye’de işsizlik ve yoksulluğun en yüksek olduğu kent neresidir? Iğdır. Türkiye’nin en bereketli topraklarında gençler iş ve aş bulmak için okyansuları ve denizleri geçiyorsa demek ki siz bu kenti iyi yönetmiyorsunuz.

Demek ki bu kentin kaynaklarını çarçur ediyorsunuz, cebinize indiriyorsunuz. Sizlere söz veriyoruz; Kürtler, Azeriler, Terekemeler, Caferiler olarak inşallah 1 Nisan’da Iğdır Belediyesini tekrar aldığımızda bunların yapmış olduğu tüm yolsuzlukları kalem kalem Iğdır halkıyla paylaşacak ve hesabını soracağız. Sizlere söz veriyoruz; bizim belediyecilik pratiğimizde insanlar doğduğu yerde doyacak, iş aş için göç etmek zorunda kalmayacak. Kadın arkadaşlarımız kooperatiflerde, belediyemizin açmış olduğu işyerlerinde çalışacaklar, üretecekler, katkı sunacaklar. Gençler kahve köşelerinden çıkacak ve üretime katılacak.

Uyuşturucu belasını Allah’ın izniyle belediyemizin katkılarıyla birlikte Iğdır’dan sileceğiz. Yine tarım, hayvancılık ve meyvecilikle uğraşan halkımızı belediye destekleyecek. Belediye tohum verecek, mazot verecek, ürünün kendi fiyatıyla doğru yerde satılması için aracı olacak, pazarlar oluşturacak. Mehmet Nuri ve Necla arkadaşlarımız sizlere layık olacak. Çalmayacak çırpmayacak. Azeri demeyecek, Terekeme demeyecek, Caferi demeyecek, Kürt demeyecek Iğdır’da yaşayan herkesi eşit görecek ve herkese adil bir hizmet üretecek. Siz de o zaman bize bir söz verin; Iğdır’da halkçı, toplumcu, şeffaf belediyeciliğin kazanması için 31 Mart’ta Azeri’si, Terekeme’si, Caferi’si ve Kürt’üyle var mısınız?

“Bu anlayış Kürt’ün yaşayanına, ölüsüne, mezar taşına düşman”

Bunların başı seccadede, akılları haramda dedim ya, Iğdır’a da kaçak seçmen taşımışlar. Iğdır’ın yerini bilmeyen, haritada önüne koysan yarım saatte Aralık’ın, Tuzluca’nın nerede olduğunu bulamayan insanlar gelecek burada Azeri’nin, Kürt’ün, Terekeme’nin iradesini çalacak. Bu demokrasi midir, insanlık mıdır, adalet midir? İnançlı insan olduğunu söyleyenler kaçak seçmenle, haram seçmenle kentlerin iradesini gasp eder mi? Bu dinimize göre haram değil midir? Peki, Ramazan ayında bu haramzadelere oy verecek miyiz? Günah değil mi? Bunlar hırsızlık yapan, günah işleyen bir JİTEM ittifakıdır.

İnşallah bu JİTEM ittifakını hep birlikte engelleyeceğiz. Başka ne yaptılar? Mehmet Nuri Güneş’in aday olmasını engellemeye çalıştılar. Her bijî îdîr mala we ava be. Hun xwedî li Mehmet Nuri Güneş derketin. Siz Mehmet Nuri Güneş’e sahip çıktığınız için de geri adım attılar. Halk örgütlüyse, halk haksızlığa karşı duruyorsa, halk haksızlığa itiraz ediyorsa Mehmet Nuri Güneş örneğinde olduğu gibi bunlar geri adım atarlar. O yüzden lütfen birlik olun, beraber olun. Iğdır’ı halkların, hizmetin, barışın ve kardeşliğin Türkiye’deki modern kenti haline getirelim.

Bunlar 75-80 yaşında 5 ruspî kanaat önderini aldılar, müebbet hapis cezası verdiler. Yahu bu insanlar camide cumada, oruç tutan, dua eden yaşı kemale ermiş insanlardır. Dilimize düşman olanlar, gencimizi uyuşturucu belasına bulaştıranlar, kadın arkadaşlarımızın işsiz, aşsız kalmasını sağlayanlar bununla yetinmiyor; yaşlı dedelerimizi, babalarımızı halklar arasındaki sorunları çözmek için katıldıkları barış davalarını gerekçe göstererek cezaevine koydular. Bu haksızlığa dur diyecek miyiz? Kürt’ün yaşayanına düşman, ölüsüne düşman, mezar taşına düşman, diline düşman, doğasına düşman bu anlayışı inşallah bu Ramazan ayında el birliğiyle def edeceğiz.

Bizde ayrımcılık yok. Azeri yurttaşlarımıza sesleniyorum. Bizi yıllardır kamplara ayırdılar, Azeri-Kürt dediler. Iğdır’daki belediyecilik pratiğimizde belediyenin kapısı hiçbir zaman kapalı değildi. Iğdır Belediye Eş Başkanlarımız Kürt’e nasıl yaklaştıysa, nasıl hizmet götürdüyse, size de aynısını getirdi. Gün Azeri, Terekeme, Kürt ayırt etme günü değil; gün iyi olanı, adaletli olanı seçme günüdür. Gün, insan olanı seçme günüdür. Gün, Iğdır’da barış içerisinde kardeşleşme günüdür. Sizler elinize teraziyi alın, Mehmet Nuri ve Necla arkadaşlarımız ile diğer partilerin adaylarını bir kefeye koyun. Eğer diğerleri iyiyse yolunuz açık olsun.

Ama eğer bizim hakkaniyetli, adil, halkı için hizmet verecek adaylarımız iyiyse lütfen oyunuzu hakka, adalete ve eşitliğe verin. Bebeğinin bezi olmayan, çocuğuna süt götüremeyen ailelerimiz belediyeye gelecek. Gençler iş bulamıyorsa, belediyemize gelecek. Çiftçi toprağını ekemiyorsa, gübre ve mazot desteği için belediyeye gelecek. Kadın arkadaşlarımız sosyal ve ekonomik yaşama katılmak istiyorsa, belediyenin olanakları sonuna kadar onlara açık olacak. Kürt, Türk, Azeri, Terekeme’nin kapısı ve evi Iğdır Belediyesi olacak. Dolayısıyla sizleri 31 Mart’ta Iğdır’da halkların belediyesini tekrar almak için göreve ve sorumluluğa davet ediyorum.

Bir ricam daha var; bugünden tezi yok telefon rehberinize bakıyorsunuz ve Iğdır’da seçmen olup çeşitli gerekçelerle il dışında olan seçmen kardeşlerimizi oy kullanmaya davet ediyorsunuz. Camide cumada, sokakta, kahvede, apartmanda kimi görüyorsanız oy kullanmaları için sandığa davet edin. Olur da yol parası olmayan arkadaşlarımız olursa en yakın DEM il-ilçe binamıza gitsinler ve otobüs biletlerini alıp oy kullanmaya gelsinler.

Yine sandıklara sahip çıkacağız. Bunlar hırsız. Cebimizdekini çalan, üzerimizdekini çalan bu hırsızların sandıklarda Kürtlerin, Azerilerin, Caferilerin oyunu gasp etmemeleri için sandığa sahip çıkacağız. Gençler bu görev sizin. Kadın arkadaşlar gitmediğiniz ev, çalmadığınız kapı kalmasın. Mellelerimiz, seydalarımız dualarınızı bizden eksik etmeyin. Sizleri saygıyla selamlıyorum. Adaylarımız size emanet. Onlar size Şeyh Said’in, Seyid Rıza’nın, Ehmedê Xanî’nin , Medet Serhatların, Selahattinlerin, Gültanların, zindanlardaki binlerin size emanetidir. Her bijî îdîr.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir