Aytül Uncu Akal Kimdir? Hayatı, Eserleri

1 Ocak 1952 yılında İzmir’de dünyaya gelen Aytül Uncu Akal, çocukluk ve gençlik yılları İzmir’de geçti. 1971’de Amerikan Kız Kolejini bitirdi. Uzaktan eğitimle Washington International University’den mezun oldu.

Yine aynı üniversitede uzaktan eğitimle ‘eğitim’ dalında yüksek lisans yaptı. Edebiyat hayatına 1973’te Hayat mecmuasında yazdığı “Aklınızda Bulunsun” köşesiyle başladı. Yazar bu güne kadar 2-15 yaş grubundaki çocuklar için yüzden fazla kitap yazdı. Gazete ve dergilerde çocuk edebiyatı ve okuma kültürüne yönelik eleştiri yazıları kaleme aldı.

Bazı eserleri Türkçe ders kitaplarında yer almıştır. Eserleri farklı dillere çevrildi. “The Wuarrelsome Trees” (Kavgacı Ağaçlar) adlı öyküsü, Lines In The Sand adlı antolojiye seçilerek İngiltere’de yayımlandı ve Amerika’da 5. sınıf ders kitabında yer aldı. Matrak Canavarlar dizisinin iki kitabı Almancaya çevrilerek Edition Orient tarafından 2008 yayın programına alındı.

2010 yılında Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından ALMA ödülüne Türkiye’den aday gösterildi. 2012 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde “Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Aytül Akal Sempozyumu” düzenlendi. TEDA projesi kapsamında pek çok eseri farklı dillere çevrilerek yurt dışında da geniş bir okuyucu kitlesine ulaşan yazar, çocuklar için yazmayı sürdürmektedir.

Aytül Uncu Akal, çocuk kitaplarının yanı sıra yaptığı söyleşiler, gazete ve dergilerde yazdığı eleştiri yazıları ile de öne çıkmaktadır. Eserlerinde eğitselliği ön planda tutarak milli değerleri yansıtmayı amaçlar. Uçan Nine, Oğlum Ben Çocukken, Babam Duymasın, Canım Babamın Doğum Günü, Tonton Dedemin Doğum Günü, Kızım Nerdesin vb. eserlerde, ele alınan konuların yanı sıra milli değerlerden olan aile ve akrabalık kavramlarının vurgulandığı görülür.

“Eserlerinde toplumsal kaygıları ve bireysel duyarlılıkları ön plana çıkarmaya çalışan Akal, çocukların ve toplumun genel sorunlarını yansıtan eserler vermiştir. Tüketim toplumu, dengesiz beslenme, savurganlık, çevre kirlenmesi gibi ‘toplumsal dayanışmayı’ gerektiren konular çözüm önerileri ile ve hep oyunsu dilde idealize edilmiştir”. Yazar, çocuk edebiyatı alanında eserler vererek aralıksız bir şekilde yayın hayatını devam ettirmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir