Ayten Mutlu kimdir? Hayatı, Eserleri

6 Ocak 1952 yılında Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde dünyaya gelen Ayten Mutlu, 1975 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitiren sanatçı daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi’ne devam etmekle birlikte fakülteyi üçüncü sınıftayken terketti. 1977 yılından 1998 yılına kadar çalıştığı Merkez Bankasından emekli oldu.

Haber Merkezi / Henüz lise yıllarında politik aktivitelere katılmış olan sanatçı Kadın Hakları Hareketi’nde de yer aldı. Edebî eleştiri yazıları ve denemeler yayımlamanın yanı sıra dünya edebiyatını edebiyat gündemimize taşıyan çeviriler yaptı. Kadın şairler üzerine araştırmalar yaparak bunları birçok dergide yayımlattı.

Bazı üniversitelerde konferanslara da katılan şairin şiirleri Fransa, İsveç, Almanya, İspanya, Senegal, Fas, İtalya, Sırbistan, Irak, Suriye, Ürdün, Makedonya, Romanya, İspanya, Arjantin, Güney Kore, Hindistan ve Rusya gibi birçok ülkede; bazı dergi, gazete ve antolojilerde yer aldı.

1999’da İbrahim Yıldızoğlu Edebiyat Ödülü’ne, 2001’de Uluslararası Yalova Şairleri Buluşması Şiir Ödülü’ne, 2005’te M. Sunullah Arısoy Edebiyat Ödülü’ne, 2015’te Akköy Dergisi Şiir İşçiliği Ödülü’ne ve 2017’de İsmet Kemal Karadayı Şiir Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Şairin İmece, Yazko Edebiyat, Edebiyat 81, Varlık, Hürriyet Gösteri, Yaşasın Edebiyat, Şiirlik, Yeni Biçem, Düşlem, Sombahar ve Ludingirra gibi dergilerde ve değişik gazetelerde eserleri yayımlandı.

Türk şiirinin kadın söyleminin inceliklerini kendine özgü sesiyle şiirlerine yansıtmayı başarabilmiş şairlerdendir. Şairin hem şiirleri hem de dünya şairlerinden yaptığı çeviriler bir misyon yüklenmesini sağlamıştır. Ataol Behramoğlu, Ayten Mutlu için şunları söyler: “Tutkulu ses tonu, yüksek dozda ama gerçeklikten de kopuk olmayan duygusallığı, akıcı anlatı­mı, başarılı betimleri ve şiirinin güçlü ses öğeleriyle Ayten Mut­lu, kadın şairlerimiz arasında ve günümüz Türk şiirinde özgün bir yere sahiptir”.

Ayten Mutlu, “şairin kaderi hep bir gecikmişlik sanrısı ve sancısıyla yaşamak olsa gerek” diyerek arayışın sanat hayatındaki önemini vurgular. Hilmi Haşal onun bu tutumunu değerlendirirken, “Hâlâ arayış arzusunun, azmin ateşini güçlendirmektedir Ayten Mutlu” der. Eserlerinde yeni söylem arayışlarını kendini ifade etmenin farklı ve daha etkili biçimleri olarak okura sunar. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın
  1. Ismail Doğukan says:

    Hocam la tanışma onuruyla..tevazzuyla biz şiir severlerle her fırsattaki birlikteliğini şiirlerinde ki derinliği,özelliği..o arı türkçesinde her mısrasının okuyan her yüreğin dili olduğunu yazmak istedim ona uzun uzun sağlıklı ömürler dilemek istedim New York tan sevgilerimle Hocam..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir