Ayşen Gruda Kimdir? Hayatı, Filmografisi

22 Ağustos 1944 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Ayşen Gruda, 23 Ocak 2019 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Gerçek adı Ayşen Erman olan Ayşen Gruda’nın cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Babasının ölümü üzerine maddi imkânsızlıklar yaşadı ve liseyi yarıda bırakan Ayşen Gruda, profesyonel tiyatro oyunculuğuna Tevfik Bilgenin turne tiyatrosunda başladı. İlk kez 1962de, Kongre Eğleniyor adlı vodvilde, küçük bir hizmetçi rolünü oynayan Ayşen Gruda, sinemaya ise 1965 yapımı Yasak Sokaklar filmiyle başladı.

1977de, televizyonda yayımlanan bir skeçte canlandırdığı Domates Güzeli Nahide Şerbet karakterinden sonra Domates Güzeli olarak bilinmeye başlayan Ayşen Gruda, soyadını ise Ankara Meydan Sahnesinde çalışırken tanışıp 1965te evlendiği tiyatro oyuncusu Yılmaz Gruda’dan aldı. Ayşen Gruda, kocasından 1976 yılında boşanmasının ardından bu soyadını kullanmaya devam etti.

Ayşen Gruda, Adile Naşit vesilesiyle Ertem Eğilmez ile tanıştı ve Hababam Sınıfı filmindeki yarışma sunucusunu canlandırarak Arzu Filmde çalışmaya başladı. Böylelikle Ertem Eğilmezin kemikleşmiş kadrosunda yer alan oyunculardan biri oldu.

1976 yapımı Güngörmüşler filminin senaryosunu yazan ve Türkçede yer alan geri zekalı kelimesini kısaltarak gerzek yapan ve bu kelimenin de Türkçe sözlükte yer edinmesini sağlayan, Ayşen Grudadır.

2006’da, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? filmiyle 11. Sadri Alışık Ödüllerinde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülünü, 2010da ise Kâğıt filmiyle 47. Uluslararası Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülünü aldı.

170’e yakın yapımda oynayan Ayşen Gruda’nın bilinen film ve dizileri şunlardır: Bitirimler Sınıfı, Bizim Aile, Hababam Sınıfı, Hanzo, Süt Kardeşler, Tosun Paşa, Gülen Gözler, Hababam Sınıfı Tatilde, Çöpçüler Kralı, Avanak Apti, Neşeli Günler, Şark Bülbülü, Hisseli Harikalar Kumpanyası, Kaygısızlar, İnce İnce Yasemince, Hababam Sınıfı Merhaba, Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir